Евродепутат нарече журналистка "махленска клюкарка"

22:40, 07 дек 20 / Политика 25 1388 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Изказване на евродепутата от ГЕРБ/СДС Александър Йорданов по адрес на журналиста от БНР Силвия Великова породи голям скандал, както в социалните мрежи, така и в обществото. 

Малко след като даде интервю на Великова в ефира на БНР по повод 31-ата годишнина на СДС, евродепутатът видимо подразнен от въпросите на журналистката написа пост във Facebook, като я нарече "крайно невъзпитана" и "махленска клюкарка, която повтаря като развален грамофон няколко опорни точини". Малко по-късно публикува и втори пост, който гласеше: "Лайкучката не хапе, а ухае!" - казал го е поетът. Има журналистки, които ни убеждават, че не е така." 

16 часа по-късно Йорданов изтри всичките си публикации по адрес на Великова. 

СДС става на 31 години

В интервюто си още в самото начало журналистиката попита Йорданов дали самият той има вина за това, че днес СДС е само спомен. Подразнен от питането ѝ той отвръща, че СДС не е спомен и в момента е политическа реалност. Йорданов започва да прави анализ на развитието на СДС в момента, а журналистката го прекъсва и го пита дали, ако СДС не ползвала инерцията на ГЕРБ за евроизборите, той сега щеше да е евродепутат. Тя му припомя и за това, че през 2018 година е нарекъл Бойко Борисов "премиера мимикрия". Засегнат от думите ѝ Йорданов подчертава, че няма нищо лошо в обединението. Великова настоява, че слушателите на радиото държат него и съпартийците му отговорни за това, което е днес СДС, защото повече разчитали на егото си, отколкото на идеята. Разговорът прераства в спор и двамата започват да говорят един през друг. Йорданов казва, че е време да му зададе един “умен въпрос”. Великова обаче му отвръща, че не е той този, който да оценява въпросите ѝ.

Снимка: БГНЕС

"На практика не можах да му задам кой знае какви въпроси, тъй като това беше опит за монолог. Той искаше да каже това, което има да казва", каза журналистката в интервю за "24 часа".  "Никак не му се говореше за това какво прави 6-и в листата на ГЕРБ, какво се случва с неговите предишни изказвания по отношение на Борисов, ГЕРБ и за начина на ръководене на тази партия", заяви Великова, като подчерта, че няма друг подобен случай в ефир и се е обидила от станалото.

"Този човек не формира професионалните ми стандарти. Той каза в ефир, че като евродепутат не се е изявявал, защото не му стига 1 минута, в която да си изкаже тезата, защото такива са изискванията там. Какво повече да му кажа? Не ми е обидно, жал ми е за нас", коментира тя. 

За същата медия евродепутатът пък заяви, че е много е важно журналистите, когато разговарят с политици да вдяват поне малко от политика и да не манипулират слушателите, като вадят извън контекста казани думи, направени изявления в друго време, в друга ситуация. Йорданов изтъкна още, че номерът с “опорните точки” вече се е изтъркал. "При мен той не минава изобщо и в това г-жа Великова, а и слушателите на “Хоризонт” се убедиха. Но тъй като и аз съм работил като журналист – редактор на вестници, водещ съм бил на тв предаване, искам да обърна внимание на Великова, а и на други колеги, че е много важно да изслушват събеседниците си", каза той. "Няма безгрешни политици. Няма и безгрешни журналисти", подчерта още евродепутатът. 

Междувременно редколегията на "Хоризонт" изрази подкрепа за журналистката след отправените обиди по неин адрес.

"Журналистите в "Хоризонт" не задават удобни въпроси и не работят с "опорни точици". Верни сме на слушателите си, а не на силните на деня. Нашият стил е смелата и свободна журналистика, а коректив ни е единствено истината. Категорично отхвърляме опитите на недоволния от интервюто си в "Политически НЕкоректно" евродепутат Александър Йорданов да дискредитира водещата Силвия Великова. За съжаление, той не е единственият, който иска удобни въпроси и ПР-ски монолози в ефира. На него и на всички, които смятат, че медиите трябва да са послушни и късогледи, напомняме, че макар и на 111-о място по свобода на словото, българска журналистика е кучето пазач на обществения интерес, а у нас той все по-рядко съвпада с политическия", се посочва в тяхна позиция. 

Думите на Йорданов по адрес на Великова предизвикаха сериозни критики и в социалните мрежи. 

"Словоизлиянията на Александър Йорданов срещу Силвия Великова са нов епизод от тежкия сблъсък, чиято развръзка ще предопредели общественото ни развитие. Този на нормалното срещу ненормалното. Нормално е журналистът да пита. Не е нормално политикът да обижда. Нормално е водещата да търси отговори. Не е нормално евродепутатът да настоява за раболепие. Нормално е, имайки предвид цялата й кариера, г-жа Великова да е авторитет. Не е нормално, имайки предвид цялата му кариера, г-н Йорданов да е фактор", написа депутатът от БСП Крум Зарков.
 
 
 

"Дълго време мълчах за обидите, излезли от устата на лицето Александър Йорданов. Личните драскотини по мен не са важни, но когато си позволяваш да маскариш действащ журналист от БНР в лицето на Силвия Великова е прекалено. Ако не искаш - не даваш интервю! Или не ставаш публична личност. Ако искаш да обучаваш журналисти и да задаваш стандарти - не ставаш евродепутат, а редактор, програмен директор или каквото си искаш подобно. В 18-годишната ми журналистическа практика единственият нагъл политик, който ми е звънял, за да уволня репортер, защото "въпросите не му харесвали", бе един председател на Народно събрание! Разбира се не го направих, но името му удивително съвпада с това на днешния потиснат евродепутат", написа Арман Бабикян по адрес на евродепутата. 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:45, 08 дек 20

Стар политически гном, а както виждаме - и с липса на възпитание ! Няма по-жалко от това, седесар да обслужва комунистическо производно като БорисОФФ !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама