Историите на 50 удивителни българки, събрани в една книга

14:20, 08 дек 20 / Култура и наука 25 1914 Антония Руменова
Снимка: Pixabay

50 разказа за историите на българки, които са оставили следа, излиза на родния пазар. Книгата е дело на писателката Деси Нико, която обръща внимание на жените, за които се е говорело малко през годините.

В нея се разказва за приключенията на момичетата в българската история. За тях винаги се е говорило по-малко, а има много какво да се каже. Постиженията на жените и отношението към жените в едно общество винаги са белег за това колко е зряло въпросното общество“, пишат на Facebook страницата на издателство „Ракета“.

Авторката се надява, че историите на 50-те удивителни дами, живели в България, ще насърчи младите момичета да бъдат по-смели и да отстояват себе си и принципите си.

Всяка е срещала трудности заради разликите си с обществото, но е била достатъчно смела, за да остане себе си и да изпълни личната си мисия на този свят. Това е толкова важно“, казват от издателството.

В „Смели и различни“ ще прочетете за принцеси и царици, които са правили благородни саможертви в името на народа; за българки, борили се наравно с мъжете за освобождението на родината ни; за околосветски пътешественички и феноменални спортистки; за първите модни дизаинерки, първите българки с професии на адвокат, ядрен физик, психиатър, подводен археолог, както и за още много момичета на изкуството, сътворили с хиляди битки прекрасни картини, скулптури, сгради, филми, театрални и танцови постановки, музика, стихотворения и романи.  

Знаете ли например, че:

ние, българите, сме имали своя Робин Худ и той всъщност е бил безстрашна жена, преоблечена като мъж;

един от най-интересните ни и успешни тайни агенти също е бил жена – в буйната си коса тя пренасяла тайни революционни бележки, а под полата си веднъж скрила цяла сабя;

жена била и първата ни водна спасителка, при това по време, когато у нас професията „спасител на плажа“ още дори не е съществувала;

ако погледнем към небето, ще видим, че българка е и първата жена в света, която взела участие в боен полет.

Деси Нико е отличена с Националната награда за дебютна литература през 2017 г. за романа ѝ „Алиса и петък вечер“. Освен с писане се занимава и с режисура, а първата ѝ филмова адаптация е по разказа на Йорданка Белева „Внукът на човекоядката“.

Поет издава книга в помощ на деца с онкохематологични заболявания

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!