На Уолстрийт за първи път в историята се търгува с вода

13:00, 08 дек 20 / Свят 25 1405 Шрифт:
Topnovini

За първи път в историята на американската фондова борса се търгува вода. Безценната течност се нареди до търговията със злато, петрол и други ценни стоки на Уолстрийт.

Плановете за търговия с фючърси за вода станаха известни през септември тази година. Тогава горски пожари и горещи вълни нанесоха сериозни щети на западното крайбрежие на САЩ. Отбелязва се, че с помощта на тези договори ще бъде възможно да се защитят големите потребители на вода, например фермерите, както и електроенергийната индустрия, от колебания в цените на водата.

Блумбърг отбелязва, че фючърсите са обвързани с индекса Nasdaq Veles California Water Index, който беше пуснат през 2018 г. Той измерва средностатистическата цена на водата. Договор за януари 2021 г., който влезе в сила вчера, се състои от две сделки. Фючърсите се уреждат финансово, не се изисква физическо водоснабдяване. Единият от договорите включва 3,26 милиона галона вода. Според CME Group Inc., фючърсите са предназначени да помогнат на потребителите на вода да управляват риска и по-добре да съгласуват търсенето и предлагането.

Снимка: CanstockPhoto

"Климатичните промени, сушата и нарастването на населението вероятно ще направят недостига на вода и цените на водата гореща тема за години напред", каза управляващият директор и анализатор в RBC Capital Markets. Ръководителят на индексиране на акции и алтернативни инвестиционни продукти в CME, каза, че 2 милиарда души в момента живеят в страни, където има проблем с водата, а за четири години почти две трети от света може да се сблъскат с недостиг на този ресурс.

„Идеята за управление на риска, свързан с водата, със сигурност придобива все по-голямо значение“, обясни той. Според професор от Станфордския университет Бартън Томсън не може да се каже със сигурност дали фючърсите ще бъдат успешни, но не вижда това като трансформация на водния пазар. Той също така отбеляза, че това не променя настоящия риск да има по-малко вода в даден момент в бъдеще, предаде БГНЕС.

CME отказа да посочи потенциални участници на пазара. Според компанията обаче борсата е получила отговор от селскостопански производители в Калифорния, правителствени водоснабдителни агенции, комунални услуги и институционални инвеститори. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама