Netflix ще снима сериал за убиеца на Улоф Палме

17:00, 12 дек 20 / Култура 25 2573 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Netflix възложи създаването на минисериал за убийството на шведския премиер Улоф Палме през 1986 г., наречен „Малко вероятен убиец“.

Главната роля – на Стиг Енгстрьом – ще бъде изпълнена от актьора Робърт Густафсон. Енгстрьом първоначално е свидетел по делото за убийството на Палме, а след това се превръща във възможен заподозрян. Той успява да избяга от правосъдието благодарение на късмета си и непрофесионалните действия на полицията.

Филмът не твърди, че е исторически точен. Сценарият е базиран на книгата на Томас Петерсон от 2018 г. за престъплението, което отдавна се смята за една от най-важните загадки в историята на Швеция.

"Трудна задача и голяма отговорност е да покажем Стиг Енгстрьом, но също така го смятам и за форма на терапия. Бях в същото кино като Олоф Палме в нощта, когато е извършено убийството, и за мен тази история е като абсцес, който постоянно усещам. Теорията за Егстрьом като евентуалният убиец е най-логичната и разследването в крайна сметка стигна до същия извод ", каза Густафсон.

Улоф Палме е застрелян на 28 февруари 1986 г. на една от главните улици на Стокхолм, докато се връща със съпругата си от кино. Основният заподозрян по случая първоначално е Крайстър Петерсон, който беше идентифициран от съпругата на Палме. През 1989 г. е осъден на доживотен затвор, но след това е освободен, тъй като вината му така и не е доказана. На 10 юни 2020 г. шведските прокурори и полиция обявиха Енгстрьом за главен заподозрян в убийството. Поради смъртта му обвинение така и не е повдигнато.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама