COVID-19 по света: Ваксината на „AstraZeneca“ с ефективност от 70%

18:30, 08 дек 20 25 3364 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Университетът в Оксфорд и „AstraZeneca“ станаха първите производители на ваксини за Covid-19, които публикуваха резултатите от клиничните изпитвания на последния етап в научно списание, съобщи АФП.

Така те изчистиха ключовото препятствие в глобалната надпревара за разработване на безопасни и ефективни лекарства за новия коронавирус, съобщи БГНЕС.

Проучването, публикувано в уважаваното медицинско списание „Lancet“, потвърждава, че ваксината действа средно в 70% от случаите, с ефикасност от 62% за тези, които са получили две пълни дози, и от 90% при тези, които са получили половината от пълна доза.

90-годишна англичанка стана първият човек, който се ваксинира срещу COVID

От днес във Великобритания започва ваксинирането срещу COVID-19. 90-годишната Маргарет Кийнън стана първият човек в света, на който препаратът беше поставен.

Първите, които ще получат препарата на "Pfizer" и "BioNTech", са хората над 80-годишна възраст и лекарите в болниците. С програмата за масова имунизация, Великобритания стана първата държава в света, която използва ваксината. Тя обаче не е задължителна.

COVID-19 по света: Без ДДС за ваксините в ЕС

От Световната здравна организация (СЗО) пък заявиха, че ваксината срещу Covid-19 не трябва да бъде задължителна, освен при специфични професионални условия, съобщи БТА. Майкъл Райън, директор по въпросите на спешните санитарни ситуации към СЗО, каза, че появата на ваксини е добра новина и подчерта, че е по-добре да се разясняват предимствата на ваксините, вместо те да се правят задължителни.

САЩ отчитат най-много смъртни случаи за седмица

САЩ са преживели най-смъртоносната седмица заради коронавируса от април насам. Битката с новата зараза са загубили 15 000 души, съобщиха здравни служители и предупредиха, че най-лошото предстои.

"Мисля,че януари ще бъде ужасен, защото ще се насложат последиците от масовите празнувания на Деня на благодарността и на Коледа", каза главният експерт на САЩ по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи, цитиран от БТА.

Израел въвежда вечерен час

Израелската правителствена комисия за борба с коронавирусната инфекция гласува за въвеждане на вечерен час в страната от 9 декември до 2 януари, съобщи БТА. До новия локдаун се стигна след известно смекчаване на мерките, започнало на 1 ноември.

От началото на декември обаче броят на новозаразените всеки ден отново започна да превишава 1000, което обезпокои властите. В момента броят на заразените в страната вече е над 345 000, а починалите от началото на пандемията са 2917.

Чехия затяга ограничителните мерки

Само 4 дни след смекчаване на ограниченията, правителството на Чехия реши отново да ги затегне, макар и незначително, заради прекратяване на положителната тенденция за спад на броя на заразените. Ще бъде съкратено работното време на ресторанти, барове и други подобни заведения до 20 ч.

В парламента се внася предложение на правителството за продължаване на извънредното положение с един месец. Извънредното положение беше въведено на 5 октомври и ще бъде удължено до 11 януари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама