Библията за сънищата на Силвия Плат излиза на български

17:30, 07 дек 20 / Култура 25 2902 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

"Джони Паник и Библията на сънищата" с 31 съчинения в проза и откъси от дневниците на поетесата Силвия Плат (1932-1963) излиза за първи път на български от изд. "Лист".

Избраните съчинения в проза на Силвия разкриват слабо познати страни от оригиналното ѝ литературно наследство. Темите и мотивите в тях се разгръщат в пълнота по-късно в поезията ѝ, за която получава световно признание. Прозата на Плат е пътешествие в поетично пространство, изпълнено с болезнени, но и магнетични видения. Образите ѝ превеждат читателите през лабиринта на един странен и завладяващ вътрешен свят, в който могат да потърсят нови пътища и към себе си. Преводът на български е на Надежда Радулова.

Подборът на произведенията в новата книга е правен от Тед Хюз – поет и съпруг на Силвия Плат. След смъртта ѝ той преглежда детайлно цялото ѝ творческо наследство. Част от него са седемдесет разказа, повече от които непубликувани приживе. От тях избира най-добрите седемнайсет и през 1977 г. ги помества в селекция с откъси от дневниците ѝ и материали, писани от Плат за списания. 

Авторката е позната у нас с единствения си роман "Стъкленият похлупак" и избрани стихове, пише БНР. "Стихотворенията идват директно от чувствителните и емоционалните ми преживявания, – казва в интервю Силвия Плат и допълва – Личният опит е много важен."

Младата писателка посмъртно е носител на „Пулицър“ за поезията си, но единственият ѝ роман „Стъкленият похлупак“ става най-известната ѝ творба. В него има доста биографични елементи. Когато романът излиза през 1963 година, се превръща в култов не само за поколението на Плат, но и за поколения млади хора след това. Като тийнейджър тя е публикувала кратки разкази, но сама признава, че желанието ѝ винаги е било за роман, в който „можеш да побереш четки за зъби и всички принадлежности на всекидневния живот“.

Силвия Плат е родена в Бостън, в семейството на университетски преподавател – емигрант от Германия. През 1955 г. Плат спечелва Фулбрайтова стипендия, която ѝ дава възможност да продължи образованието си в Кеймбридж. Там среща Тед Хюз. След години на борба с депресията Силвия Плат слага край на живота си.

Панаирът на книгата ще се проведе онлайн

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама