Сълзотворен газ и над сто ареста при забранени демонстрации в Гърция

18:17, 06 дек 20 / Свят 25 2216 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 100 са вече задържаните в центъра на Атина за участие в забранени демонстрации по повод годишнината от смъртта на 15-годишен младеж при сблъсък с полицията през 2008 година. Вчера гръцките власти забраниха традиционните демонстрации на този ден заради мерките срещу коронавируса.

60 от арестите са били извършени в квартала, където често се събират анархисти и където младежът беше застрелян от двама полицаи преди 12 години, съобщи БНР.

Многохиляден протест с искане на оставката на правителството в Молдова

Стотици студенти, активисти на леви партии и анархисти се опитаха да протестират в квартал "Екзархия" в Атина, където преди 12 години полицаят е застрелял ученика. Студенти проведоха демонстрации и в други гръцки градове. На остров Крит - след предупреждение за действаща забрана, полицията използва сълзотворен газ срещу студентите. В Патра и Солун демонстрантите бяха посрещнати от кордони полицаи, като отново се създаде напрежение, последвано от арести на част от демонстрантите.

Полицаят, който преди 12 години застреля 15-годишния Александрос Григоропулос, е в затвора с доживотна присъда, но за студентите в Гърция днешната дата е повод да изразят недоволството си от политиката на действащото правителство.

Гръцкият тийнейджър Александрос Григоропулос бе застрелян от полицаи на 6 декември 2008 г., докато бил навън с приятели в квартал Екзархия, популярен сред анархистите, припомня БТА. Убийството му доведе до безпрецедентни за Гърция сблъсъци на младежи с полицията, до погроми и палежи на стотици магазини, банки, бензиностанции, автомобили, които продължиха около 3 седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама