Жълт код за проливни валежи и силен вятър

07:00, 07 дек 20 25 2195 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за значителни количества дъжд, на места до около 50 л/кв.м, е в сила в югозападните райони от страната. Предупреждение за много силен вятър от изток-североизток е обявено в североизточната половина.

Преди обяд от запад валежите ще се усилят, в югозападните райони ще са значителни по количество. След обяд ще обхванат и Централна България. През нощта срещу вторник на места в западната половина от страната дъждът ще премине в сняг. Ще духа умерен, в североизточната половина от страната и силен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 3 и 8 градуса, малко по-високи по Южното Черноморие, а максималните - между 6 и 11 градуса.


Снимка: CanStockPhoto

Над Черноморието ще бъде облачно, на места с валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен изток-североизточен вятър. Максимални температури на въздуха ще са между 9 и 11 градуса. Температурата на морската вода е 11-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. В масивите от Югозападна България количествата ще са значителни. Ще духа умерен, временно силен юг-югоизточен вятър. Привечер и през нощта по проходите ще има условия за навявания. Максимална температура на 1200 метра ще е около 6 градуса, на 2000 метра - около 0 градуса.

Във вторник валежите в Източна България ще продължат, там все още ще духа умерен и силен вятър от североизток. В североизточните райони, където ще превалява през целия ден, дъждът временно ще преминава или ще се примесва със сняг. В Западна и Централна България валежите ще спрат, ще се задържи предимно облачно, с по-значителни разкъсвания и намаления на облачността след обяд над югозападните райони. През втората половина от деня вятърът в цялата страна ще отслабне и за кратко ще стихне. Минималните температури ще са между 0 и 5 градуса, а максималните от 1-2 градуса в Северозападна България до 7-8 градуса на места в Източна.

В сряда, след временно разкъсване, а над южните райони и намаление, облачността отново ще се увеличи. От юг-югозапад ще започне пренос на топъл въздух и дневните температури ще се повишат, повече в Източна България. От югозапад отново ще завали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама