Държавата ще използва целия си ресурс, за да стигне ваксината до всеки

21:49, 04 дек 20 25 2615 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Твърдо сме решени да изправим цялата сила на държавата и целия ресурс, така че ваксината срещу коронавируса да достигне до всеки български гражданин. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му това включва не само логистиката, която държавата ще осигури, но и всеки гражданин да бъде навреме информиран и да му бъде разбираемо обяснено за ползите от всяка една от ваксините.

Всяка ваксина се поставя от лекар, защото такива са правилата. Всички лекари, всички фелдшери, които могат да бъдат ангажирани, ще го направят.

Здравето няма цена

Здравето няма цена, всеки един български гражданин трябва да има същия достъп, какъвто има всеки един европейски гражданин във всяка една страна на ЕС, категоричен е министърът. Попитан защо не бе прието предложението на БСП в закона да бъде записано, че ваксините са безплатни и доброволни за хората, проф. Ангелов отговори, че това е обективна истина, няма нужда да се записва в закон и така България да създава прецедент в ЕС. Той посочи, коронавирусът може да бъде възможност, около която българските политици да се обединят и да не търсят дивиденти.

За повишената смъртност

Според Ангелов повишената смъртност се дължи на многото придружаващи заболявания, от които страдат българите. Нещо повече - България е на водещи места по сърдечно-съдови заболявания. Той обяви, че ще изпълни обещанието си да представи план за здравето на нацията. По думите му в света не е имала здравна система, която да е подготвена за коронавируса. "Ние имаме достатъчен брой легла, имаме апаратура, нямаме недостиг на медикаменти - имаме лекарства, ремдесивир, центрове за плазма. Проблемът е с персонала", призна той.

За тестовете

Здравният министър обясни, че резулататите от антигенните тестове не се приемат, защото това не среща разбиране от всички професионалисти. Той още веднъж заяви, че ще изпълни обещанието си до Нова година да въведе електронна рецепта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама