Нови "престрелки" между Москва и София

19:30, 04 дек 20 25 2903 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

 НАТО разполага в България и Румъния настъпателни оръжия, които могат да бъдат използвани срещу Русия. Ттова обяви днес говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова. По време на редовния си седмичен брифинг Захарова изрази безпокойството на Москва от увеличената военна активност на НАТО в района на Черно море.

„Модернизира се инфраструктурата на България и Румъния. На тяхна територия се разгръщат настъпателни оръжия. По време на учения се отработват сценарии, които предвиждат нанасянето на удари включително по територията на Русия чрез американски стратегически бомбардировачи, които могат да носят ядрено оръжие“, обяви Захарова, цитирана от БНР

Без да ги назовава пряко, Захарова намекна, че Съединените щати са отговорни за дестабилизирането на обстановката в Черноморския регион. „Също така бих искала да кажа, че в Черноморския регион има натрупан опит в поддържането на сигурността чрез силите на крайбрежните държави. Появата тук на нов играч, пристигнал явно не с най-добри намерения, разклаща регионалната стабилност и вбива клин между съседните страни“.

Москва обяви двама български дипломати за персона нон грата

Отговорът на София не закъсня - Българската страна нарече твърденията необосновани.

България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава, заявиха от външното ни министерство.

„Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международноправните норми. Сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в региона бе споделена от съюзниците на последната среща на външните министри на НАТО на 1-2 декември“, пише още в позицията на МВнР, цитирана от bTV.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама