Президентът с нов секретар по външна политика

17:05, 04 дек 20 / Политика 25 1489 Topnovini
Снимка: Прессекретариат на дъжавния глава

Президентът Румен Радев назначи Руси Иванов за свой секретар по външна политика. 

Руси Иванов заема редица длъжности в Министерството на външните работи /МВнР/, където започва работа през 1979 г. Работил е в дирекциите, направляващи двустранните отношения на България с европейските държави, регионалното европейско сътрудничество и координацията на въпроси, свързани с отношенията с Европейския съюз, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

От 2001 г. е включен в преговорния екип по присъединяването на България към Европейския съюз. След подписването на договора за присъединяване от април 2004 г. до юли 2007 г. става първият представител на България в Комитета на заместник-постоянните представители в ЕС /Корепер-1/.  В периодите  май 2012 – февруари 2014 г. и януари 2019 - декември 2020 г. е Генерален директор по европейските въпроси в МВнР.

Снимка: Юлиан Тодоров

В рамките на професионалния си път Руси Иванов заема поста временно управляващ посолството на България в Германия в периода 2011-2012 г. и е извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Дания от 2014 до 2018 г. Получава магистърската си степен в Института по международни отношения в Потсдам-Бабелсберг и учи в Университета за национално и световно стопанство в София. 

Той наследява поста от Николай Милков, който стана посланик в Париж. А преди него длъжността в президентската институция заемаше Димитър Арнаудов, който в началото на тази година почина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!