Аптеките няма да предоставят отстъпките си на НЗОК

14:20, 04 дек 20 25 1882 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Върховният административен съд отхвърли жалбите на здравния министър и на НЗОК срещу предходно негово решение. С него бе отменено правилото, че аптеките трябва да предоставят отстъпките си на Касата за 100% реимбурсираните лекарствени продукти, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз. 

Личните лекари ще издават рецепти по телефона

Промяната бе въведена по искане на НЗОК и заложена в наредбата на министъра на здравеопазването през февруари 2019 г. с цел, ако търговците на едро предоставят на аптеките отстъпки от цената, по която Касата заплаща напълно реимбурсирани от бюджета ѝ лекарствени продукти, тази отстъпка да постъпва в полза на НЗОК, а не да бъде ползвана от аптеките.

Снимка: CanstockPhoto

От Фармацевтичния съюз припомнят, че при напълно платените лекарствени продукти аптеките по закон нямат право на надценка, а получават 2,00 лева с ДДС за отпускане на продукти, за които заплащат понякога хиляди левове.

Единственият стимул за аптеките да отпускат тези продукти е отстъпката, която търговците на едро им предоставят. КЗК вече постанови решение, че това правило води до ограничаване на конкуренцията и ограничава достъпа на пациентите до напълно платени от бюджета на НЗОК лекарствени продукти.

Вече има антибиотици, но фраксипаринът още е проблем

След окончателното решение на ВАС наредбата от 2009 г. на МЗ е прогласена за нищожна. След обнародването в "Държавен вестник" аптеките вече не са длъжни да предоставят в отчетите си получените отстъпки от търговците на едро на НЗОК.

Аптеките имат право на основата на това решение да претендират връщане на предоставените за срока на действие отстъпки от цената от НЗОК, за периода от 2 март 2019 г. до датата на обнародване на решението.

БФС вече препоръча на аптеките да събират доказателства за подобни отстъпки, които са отчели в полза на НЗОК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама