Атанас Скатов тръгва към първо зимно изкачване на К2

10:54, 03 дек 20 25 1881 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Алпинистът Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Китай, за да направи опит за изкачване на втория по височина връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина снежният исполин остава единственият осемхилядник, неизкачен през зимния сезон.

„Всичко е във вярата. Вярвам, че имаме шанс да се качим“, сподели алпинистът пред БГНЕС.

Атанас Скатов изкачи десети осемхилядник

„Аз започнах още преди 9 години. Първият проект – седемте континентални първенци. Вторият – четиринадесетте осемхилядници. От втория остават четири върха, К2 е сред тях. Имах желание това лято да замина за Пакистан, за изказване, но заради COVID-19 нямаше експедиции. Преди месец и половина излезе възможността за зимна експедиция. Никога не съм си представял, че ще ходя на зимна експедиция над осем хиляди метра, още по-малко пък на K2. Но животът за това е интересен, защото не знаеш какво следва“, сподели още Скатов.

На въпрос не е ли много опасно, Скатов отговаря: „Опасно е, но човек трябва да търси границите си, пределите си. Трябва да опитва нови, по-различни, по-трудни неща. Това е много важно, така придобиваш нови знания, нов опит. Това е водещото. Искам да предизвикам себе си и то за нещо, което е много трудно“.

„Не съм ходил на този връх и не мога да го сравня с другите десет, които съм изкачвал. Колеги споделят, че е много труден технически. Не, че Анапурна I не е труден, на Дхаулагири също има много трудни участъци, но К2 го смятат за най-трудния. Никак не е случайно, че само той няма зимно изкачване. Най-точно обаче ще мога да кажа, когато се върна“, допълни още той.

Атанас Скатов отдавна е в активен тренировъчен режим, а до заминаването му остават около две седмици и половина. „Живот и здраве, ако всичко е наред, до Коледа трябва да достигнем до изходната точка на трекинга. Около Нова година трябва да достигнем Базовия лагер. Януари месец ще прекараме в климатизация и изграждане на височинните лагери, а февруари, ако има добро време и се чувстваме добре, ще опитаме да се изкачим“, сподели той за програмата на експедицията.

Най-голямото постижение засега е достигане на около хиляда метра под върха – на 7600 м, а всяка крачка над тази височина ще бъде огромен успех, категоричен е Скатов. Всички ще могат да проследят участието на алпиниста в експедицията на неговия интернет сайт www.atanasskatov.com, където чрез точни GPS данни, актуализиращи се на всеки 5 минути, може да се види придвижването му към върха.

Свободно си време от първия локдаун алпинистът е инвестирал в довършване на новата си книга „Седемте континентални първенеца“, която вече е на пазара. Чрез нея той споделя с всички любители на планината информацията от стриктно водените от него дневници по време на експедициите му, а обемното четиво е пълно и с богат снимков материал. „Всеки ден ми пишат хора, които са започнали да четат книгата или дори вече са я прочели, които казват, че се е получила добре. Това мен изключително много ме радва“, сподели той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама