Стопанската камара с остри критики към държавните мерки

14:27, 02 дек 20 / Общество 25 1543 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Малка част от бизнеса се е възползвал от широко прокламираните антикризисни мерки на правителството, като най-голям интерес се отчита по отношение на мораториума върху плащанията по кредити, обявиха от Българската стопанска камара. От мярката 60/40 се възползвали само 29% от бизнеса.

Интерес към безлихвените кредити на Българската банка за развитие проявяват не повече от 1-2 процента от анкетираните, участвали в проучването на БСК.

Половината от участниците в допитването са заявили, че не са ползвали нито една от предложените от правителството антикризисни мерки, а тези, които са се възползвали, се оплакват от бавен процес, бюрокрация и корупция. Едва 12% от възползвалите се от мерките декларират, че не са се сблъсквали с пречки.

Увеличиха обхвата на бизнеси, които ще бъдат подпомогнати с 24 лв. на ден

Според председателя на БСК Радосвет Радев големият проблем е липсата на ликвидност. „С много по-малък разход можеха да вкарат в кондиция бизнеса. Сега вероятно около средата на февруари ще се излее някакъв рог на изобилието, защото ще остават 40 дни до изборите, но това няма да е въпрос на подкрепа, а опит за подкупване на бизнеса“.

С цел преодоляване на негативните последици от COVID-19 българският бизнес очаква по-бърза и категорична подкрепа от страна на държавата, включително поемане на част от възнагражденията на работниците и служителите, нулева ставка на данък печалба за следващите две години, безвъзмездна финансова помощ под формата на ликвидна подкрепа, отпадане или отлагане на общински наеми, данъци и такси, нисколихвени кредити с държавна гаранция и отлагане на плащанията по кредити, каза Радосвет Радев.

Снимка: CanStockPhoto

"Данните показват, че ние сме в навечерието на изключително тревожни времена. Такава анкета бележи неминуема икономическа катастрофа заради тоталното безделие на българската държава. Обидно е ехидното, пренебрежително отношение към бизнеса, „който винаги ще се оправи“ и се смята, че по някакъв спартантски начин ние имаме кода на оцеляването. Безпрецедентността на тази епидемия най-малкото налагаше малко по-уважително отношение към българския бизнес. Честното изречение беше „нищо да не очаква бизнесът от държавата“смята Радосвет Радев.

Как държавата ще подкрепи засегнатия бизнес и работниците?

71% от участниците в анкетата на БСК декларират, че състоянието на фирмата им през 2020 г. се е влошило спрямо предходната година, а влошено състояние на бизнес климата отчитат 91% от анкетираните. За сравнение, през миналата година процентите са били, съответно – 25 и 43.

Проучването показва висока степен на песимизъм у българския бизнес. 68% от анкетираните очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година, придружени с ръст на цените на суровините (66%), енергийните цени (77%), цената на бизнес кредитите (53%), регулаторната тежест (51%) и фискалната тежест (58%).

Антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в анкетата на БСК, а противоепидемичните мерки – 58%. Анкетираните са раздвоени в оценката си относно въвеждането на диференцирано ДДС – 51% одобряват тази мярка, 38% са против нея, а 11% се колебаят. Силно положителна оценка получава отказът от задължително въвеждане на СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти) – 72% от анкетираните подкрепят това решение.

Във връзка с коронакризата 56% от анкетираните са се отказали от планирани инвестиции, 45% са пристъпили към съкращение на персонала, 39% са въвели частична или пълна дистанционна работа, 38% са направили инвестиции с цел съобразяване с противоепидемичните разпоредби, 35% са пуснали част или целия си персонал в неплатен отпуск за определен период от време, 21% са се насочили към развитие на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока промяна на продукти и/или пазари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама