След скандалните разкрития: Закриват домове за психично болни

16:30, 02 дек 20 / Политика 25 3943 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Действително има домове за социални грижи, в които условията са крайно неприемливи. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод доклада на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след проверка в български психиатрични болници и домове за социални грижи.

От Съвета на Европа посочват, че у нас се забелязва варварско отношение към изключително уязвими хора, които вместо грижа, получават изтезания от необучения и зле платен персонал. Тяхна проверка в няколко психиатрични болници е установила, че пациенти са били връзвани с вериги и бити с пръчки. Констатира се и остър недостиг на персонал и превръщане на хора в затворници.

Още в началото на септември сезирахме Върховната административна прокуратура (ВАП) за недопустимо отношение и насилие от страна на персонала на три социални услуги към настанените в тях", обясни Сачева. Става дума за институциите в селата Куделин, община Брегово, Говежда, община Георги Дамяново, и Самуил, община Самуил, съобщиха от социалното министерство.

По тези случаи Министерството на труда и социалната политика вече е предприело необходимите мерки, като два от домовете – в селата Куделин и Говежда, ще бъдат закрити до края на годината или най-късно до февруари 2021 г. Настанените в тях хора с увреждания ще се пренасочат към Центрове за настаняване от семеен тип. „Вероятно домът в село Самуил ще бъде закрит през следващата година“, посочи Сачева.

По думите ѝ Агенцията за качество на социалните услуги съвместно с ВАП са направили проверки в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и умствена изостаналост. „В следствие на това решихме от 2022 г. до 2027 г. като част от Националната стратегия за дългосрочна грижа да бъдат закрити общо 30 такива институции“, заяви министър Сачева. Тя увери, че министерството ще бъде безкомпромисно при случаи като описаните в доклада на Комитета за борба с изтезанията и апелира при данни за недопустимо отношение към настанени в социални услуги да бъдат подавани сигнали към доставчиците на услугите и към другите компетентни органи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама