За работа във Великобритания вече трябва виза

15:25, 01 дек 20 / Свят 25 2258 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

От днес всички чужденци, включително от ЕС, които искат да работят в Обединеното кралство от 1 януари, ще трябва да кандидатстват онлайн за виза. Свободното движение на хора от и към ЕС приключва на 31 декември.

От 1 януари 2021 г. българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца, като в този период ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

След 1 януари: Без виза във Великобритания само за 6 месеца

Властите твърдят, че новите имиграционни мерки ще бъдат „прости и гъвкави“ по новата точкова система. Гражданите от ЕС и техните семейства, които вече живеят в Обединеното кралство преди 31 декември, не е необходимо да минават през новата схема, а само да кандидатстват за получаване на статут на уседналост, като имат време да сторят това до 30 юни 2021 година. Ако документите им бъдат уважени, те ще могат да останат в страната и да се ползват от същите помощи като британските граждани в случай, че останат безработни. Схемата не засяга ирландските граждани, предаде БНР. 

Кой може да работи в Обединеното кралство

Новата имиграционна схема ще определя кой може да идва и да работи във Великобритания след 1 януари. Молбите за квалифицирани работници ще бъдат оценявани по точкова система, подобна на тази в Австралия. Точки ще се дават на базата на конкретните умения, на владеенето на английски език и годишното възнаграждение, което трябва да бъде най-малко 25 600 паунда.

Очаква се разходите по кандидатстването да бъдат между 610 и 1400 паунда като кандидатите ще трябва да докажат, че имат достатъчно средства да се издържат и да представят документ за самоличност. Очаква се до три седмици кандидатите да научат дали молбите им са били уважени.

Целта на точковата система е освен да се привлича висококвалифицирана работна ръка, да се намали и общия приток на мигряанти. Твърди се, че в момента около 70% от работещите на Острова чужденци, не отговарят на изискванията, съобщава БНТ. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама