Напусна ни доайенът на ендокринологията проф. Боян Лозанов

09:56, 30 ное 20 25 3885 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След тежко боледуване ни напусна проф. Боян Лозанов- изтъкнат лекар и учен, доайен на българската ендокринология. Тъжната вест съобщи неговият син доц. д-р Лъчезар Лозанов.

Повече от половината от над 60-годишния си трудов път проф. Лозанов отдава на Университетската болница по ендокринология, като е дългогодишен ръководител на Катедрата по ендокринология и на Клиниката по тиреоидни и костни заболявания, а през последното десетилетие е Началник на клиниката по вътрешни болести на Acibadem City Clinic Токуда Болница.

Общият брой на научните му трудове е над 250, от тях 146 публикации в научни списания у нас и чужбина, 38 участия в учебници и монографии, над 60 доклади и резюмета от международни и национални конгреси и конференции. Основните му научни приноси са главно в областта на заболяванията на щитовидната жлеза, отнасящи се до епидемиологията, патогенезата, диагностиката и лечението на Базедовата болест, тиреоидита на Хашимото, ендокринния екзофталм, хипотиреоидизма и свързаните с тях автоимунни ендокринни синдроми.

Проф. Боян Лозанов е основател и главен редактор на списание „Ендокринология“ (1986-2004), Научен Секретар на Българското Дружество по Ендокринология (1985-1995), Председател на Експертния съвет за Йод-дефицитни Заболявания към Министерството на Здравеопазването и съавтор на Националната стратегия за ликвидиране на йод-дефицитните заболявания (1994), получила високо международно признание и довела  до ликвидирането им като социално значим проблем за нашата страна. Той беше представител на България в Европейския проект за йод дефицитните заболявания  “Euthyroid”  към Европейската Комисия (2015-2018).

Снимка: Доц. д-р Лъчезар Лозанов

Проф. Лозанов е главен редактор и съавтор на Основното ръководство по ендокринология за специализиращи лекари (2000 г), послужило като настолна книга на поколения ендокринолози. Носител е на множество награди, вкл. тази на името на Проф. К. Чилов (2004), на почетния знак „Български лекар”, Юбилейна награда на Българското дружествово по ендокринология „Акад.И.Пенчев“ (2004), Почетен знак на МУ-София  “Ескулап” за големи заслуги в  българското медицинско образование, наука и практика (2005), Годишна награда  „СИЕЛА 2000” за авторски принос в медицинската литература и Почетен знак на Българския лекарски съюз – златен, за цялостни заслуги за развитие на медицинската наука и здравеопазването в България и във връзка с неговата 85-годишнина (2020). Избран бе за „Senior member” на Европейската Тиреоидна Асоциация.

От 2010 г. е избран за академик към Българската Академия на Науките и Изкуствата (БАНИ), като е бил председател на Научния център по медицина.

Неговото послание към лекарското съсловие в България бе „Непрекъснато обучение, повече грижи за болните, по-малко комерсиалност”. Освен всичко друго, проф. Лозанов беше невероятен човек, очарователен събеседник, с безкрайна жажда за живот.

Опелото ще бъде на 3 декември от 12.30 часа в църквата "Света София". 

Екипът на TOPNOVINI.BG изказва съболезнования към семейството и близките на проф. Лозанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама