Председателят на БАН беше избран за още един мандат

19:29, 30 ное 20 25 2827 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова
 

Акад. Юлиан Ревалски е избран за втори мандат за председател на Българската академия на науките (БАН) за периода 2021-2024 г. Заседанието на Общото събрание на БАН за избор на председател се състоя днес онлайн, съгласно противоепидемичните мерки в страната, а тайното гласуване беше по предварително уточнен график, съобщи пресцентърът на академията.

Акад. Ревалски е избран за председател с 68 гласа от 86 гласували членове на Общото събрание на БАН. Подадени са 9 бели бюлетини, 2 гласа са невалидни, а 7 души са гласували с "не". Акад. Юлиан Ревалски беше единствен кандидат за поста.

Снимка: БГНЕС

В Програмата си за управление (2021-2024 г.) той акцентира върху устойчивото развитие на човешкия научен потенциал в Академията, активното участие на учените от БАН в иновационни разработки, още по-широко участие на БАН в образователния процес на всички нива и затвърждаването на Академията като основния експертен център на страната, пише Dir.bg

Акад. Ревалски е председател на БАН от 2016 г., а в периода 2013-2016 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН. Областите му на научен интерес са свързани с изследване на операциите - оптимизация, вариационен анализ, теория на игрите; функционален анализ - геометрия на банахови пространства и монотонни оператори, и в сферата на общата топология - топологични методи в оптимизацията и многозначни изображения. Има 60 научни публикации, цитирани над 600 пъти, информират от академията.

Недоволство в БАН заради размера на бюджета за следващата година

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама