Експертите се разминават в оценките за повторното заразяване с COVID-19

17:30, 29 ное 20 / Всичко за коронавируса 25 1925 Цветилена Симеонова
Снимка: CanstockPhoto

Човек, който е имал коронавирусна инфекция, може да се зарази отново, но болестта ще бъде лека, каза пред „Россия-24” Александър Лукашев, директор на Института по медицинска паразитология, тропически и векторни болести.

Лукашев припомни, че човек се разболява от респираторни коронавируси на всеки няколко години - при някои се случва всяка година, а при други много рядко. "Следователно и е възможно разболяване отново и с новия коронавирус", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Коронавирусът у нас: ГЕРБ предлага нулев ДДС за ваксините

За първи път човек получава инфекция, тъй като няма антитела. "Тогава у него се появяват антитела, което означава, че е срещнал вируса. И тогава антителата му остават и е много по-трудно да се докаже, че това е втората среща, че антителата са станали повече ", обясни специалистът трудностите при установяването на факта на реинфекцията.

Той отбеляза, че историята на еволюцията на имунната система и съжителството с патогени предполага, че средно в случаи на повтарящи се инфекции заболяването се развива по-леко и не води до сериозни последици.

COVID-19 по света: Жертвите са почти милион и половина

По-рано и вирусологът на изследователския център „Гамалея” Анатолий Алтщайн говори за възможността от повторна инфекция с коронавирус . Според него е възможно болестта да се прояви и в по-тежка форма. Човек може да се разболее отново, ако при първата инфекция с COVID-19 имунитетът е бил слабо изразен, което може да бъде и с асимптоматична форма.

Алергологът-имунолог Владимир Болибок обясни, че повторната инфекция може да възникне при хора със сериозни заболявания, които нарушават функционирането на имунната система, например в онкологията или в случай на прием на антидепресанти.

Александър Горелов , заместник-директор по научните изследвания в Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор, отбеляза, че е възможно повторно заразяване с коронавирус, но в Русия няма документирани случаи.

Според СЗО в света има 61,2 милиона заразени хора, а според изчисления от университета "Джонс Хопкинс" броят им вече е надхвърлил 62 милиона. Почти 1,5 милиона са починали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!