COVID-19 по света: Няколко държави в Европа поетапно отпускат мерките

13:20, 28 ное 20 25 2876 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Американската авиокомпания „Юнайтед Еърлайнс“ започна да доставя ваксината срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания Pfizer, до складове в САЩ и в Европа, съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл".

В сътрудничество с Pfizer е започнала доставките на ваксината с товарни чартърни полети. За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от Федералното авиационно управление на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон. Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.

Коронавирусът у нас: 3327 нови случаи

Миналата седмица германската фармацевтична компания BioNTech и нейният американски партньор Pfizer изпратиха до управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ искане за регистрация на ваксината срещу коронавирус. Специалисти от надзорния орган ще проучат искането, а след това то ще бъде разгледано и от колегия независими експерти, които трябва да се съберат на 10 декември. По този начин, използването на ваксината в извънредни ситуации може да бъде одобрено около средата на декември.

По-рано BioNTech и Pfizer казаха, че са готови да започнат разпространение на ваксината до няколко часа след одобрението ѝ, и че ефективността ѝ е 95%.


Снимка: CanStockPhoto

Страни в Европа подготвят поетапно вдигане на ограниченията

Редица европейски страни отчитат забавяне на разпространението на коронавируса и подготвят поетапно вдигане на ограниченията. Заради наближаващите празници обаче на много места се въвеждат гъвкави мерки, които ще важат до края на декември.

От днес влиза в сила първият етап от вдигането на националната карантина във Франция, наложена заради коронавируса. Ще бъдат отворени отново търговските обекти, които не продават стоки от първа необходимост, както и молитвените храмове.  Въведените на 30 октомври карантинни мерки ще бъдат облекчени и хората ще могат да се разхождат вече до три часа, в радиус от 20 км от домовете, съобщи Нова телевизия.

Белгия също разхлабва част от въведените мерки. От 1 декември отварят отново магазините, но ограниченията по коледните празници остават строги. Министър-председателят Александър де Кро подчерта, че тази година Коледа и новогодишната нощ ще бъдат празнувани различно и ограниченията за семейни събирания ще останат непроменени и през коледните празници.

Португалия въведе допълнителни ограничения за предотвратяване на разпространението на коронавируса около предстоящите на 1 и 8 декември национални празници. Пътуванията между населените места са забранени на два етапа – от снощи до 2 декември и от 4 до 9 декември. Полицията вече извършва проверки. Училищата ще бъдат затворени в понеделниците преди двата празника, а магазините ще трябва да затворят рано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама