Храна за душата: Петър Пиронков, който стимулира въображението

10:00, 27 ное 20 / Култура 25 4754 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Петър Пиронков е български художник, в чието творчество всяко произведение носи своя собствена автентичност, без да напомня на останалите. И неслучайно. Той е син на известния майстор в живописта Енчо Пиронков. Негова сестра е поетесата, писател, композитор, журналист и бижутер Вида Пиронкова, а племенничка – звездата в родния женски тенис Цвети Пиронкова.

Ден след обявяването на по-строгите противоепидемични мерки, които засегнаха културните мероприятия, художникът разказва пред TOPNOVINI.BG за последните си творби и за отменената изложба в галерия "Нирвана".

Снимка: Facebook/Петър Пиронков - Petar Pironkov

На преден план в живописта на художника е поставен вътрешният свят на човека. Материалните ценности и скъпи вещи са засенчени от духовните във вида на чувства и мисли. Платната търсят връзката между човек и Бог, като човекът се представя повече като божествено създание, отколкото като дело на природата, понеже притежава вяра - нещо, което го различава от останалите живи същества в природата.

Картините на Пиронков се стремят да стимулират тази вяра, смятана за изначално принедлежаща ни. За да провокира подсъзнателните асоциации и индивидуално послание в зрителите, художникът заличава образите и разчита на цветовете, защото всеки цвят има своето индивидуално значение и то е различно за отделните хора.

Снимка: Facebook/Петър Пиронков - Petar Pironkov

Гледайки картините може да извадим собствено послание, а ръководството е личната ни чувствителност. "Изкуството е духова енергия и е направено да въздейства на човешката душа", казва Петър Пиронков, "Живеем във век, удавени от материя, а изкуството е провокатор на онова невидимо чувство, което се появява, когато наблюдаваме картини".

Тази дейност не е за харесване, нито пък ще ви направи милионери. "В България нещата откъм изкуство се случват, откъм пазар - не. Художникът рисува заради идеята, а не за да е харесван или продаван. Като артисти се стремим да изградим себе си до съвършество, защото знаем, че един ден авторът ще си отиде, но изкуството ни ще остане", споделя Петър Пиронков.

Снимка: Facebook/Петър Пиронков - Petar Pironkov

Желанието на художника не е просто да оформи един предмет до красив и комерсиален вид за продажба. "Естетическото оформяне на един предмет не го прави изкуство, това е дизайн", смята Петър Пиронков.

Що се отнася до последните мерки на правителството и спиране на културните мероприятия в страната художникът казва:"Дали е лято или зима, за творците няма значение. За художника няма разлика дали има COVID-19 или няма COVID-19, защото и преди и след това няма средства за творците. Няма интерес. Да твориш в България е повече от героизъм и се прави само заради идеята"...

„Доктори без маски“ - картините, които лекуват

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама