Окончателно отпаднаха скандалните двойни неустойки при бързите кредити

12:18, 26 ное 20 / Политика 25 2326 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

При окончателното гласуване на бюджета за 2021 г. извънредно ГЕРБ и "Обединени патриоти" отмениха възможността за двойна неустойка при бързите кредити, въведена седмица по-рано с подкрепата на мнозинството по предложение на независимия депутат Спас Панчев.

През Преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета управляващите отмениха предизвикалата критики поправка в Закона за потребителски кредит, приета пак по същия начин - чрез Преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС. Тя обаче още не е обнародвана в "Държавен вестник", тъй като в сряда президентът Румен Радев наложи вето, т.е. на практика не съществува, предаде "Дневник".

Радев наложи вето на промените за потребителските кредити

Според Крум Зарков от БСП парламентът трябва да се съобрази с ветото на държавния глава, защото няма как да отмени промяната за бързите кредити, тъй като такава няма. Депутатът от "Обединените патриоти" Християн Митев обаче е на мнение, че след като ветото не е пристигнало и съобщено в парламента, няма юридически проблем текстът да бъде отменен.

Скандалната поправка бе приета миналата седмица, след като парламентът няколко часа гласува промени в данъчните закони. С нея се разрешават като допустими разходи по неизпълнение на договор за кредит от небанкова институция в размер, два пъти по-голям от главницата. Т.е. за бърз кредит от 500 лв. неустойката може да бъде 1000 лв.

Вече е законно: теглите 1000 лв. заем, връщате - 3000 лв.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:47, 26 ное 20

Преди време Спас Панчев напираше да отпадне забраната за пушене в заведения. Беше взел пари от бранша и предлагаше очевидни глупости. Сега е взел пари от друг бранш и пак предлага глупости

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама