"Булгаргаз" заплашва "Топлофикация" със съд заради неизплатен дълг

12:15, 26 ное 20 25 1715 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ако до края на месеца „Топлофикация - София“ не изплати дълга си към „Булгаргаз“, газовата компания ще потърси парите си по съдебен ред. От „Булгаргаз“ обясниха пред БНР, че просрочените задължения на топлофикационното дружество вече са в размер на близо 149 милиона лева.

„Булгаргаз“ е изпратила поредното писмо до софийската топлофикация, в което настояват дължимата сума да бъде изплатена до края на месеца, за да може да се гарантират доставките на синьо гориво за страната. Ако „Топлофикация - София“ не започне да се разплаща, газовата компания ще потърси парите си по съдебен път, както направи миналата година. Тогава „Булгаргаз“ прибегна до съда, но след като топлофикационното дружество погаси част от задълженията си искът беше оттеглен.

„Булгаргаз” иска поскъпване на газа с близо 10%

С проблема са запознати всички заинтересовани страни, включително и енергийният регулатор. По време на днешното заседание на КЕВР беше обсъждано предложението за поевтиняване на газа от декември с около 2-3%.

„Цената на топлинната енергия, както и цената на електрическата енергия произвеждана по високоефективен способ от топлофикационните дружества ще остане същата и няма да бъде променяна за българските потребители. Също така КЕВР няма основание да променя тези цени, независимо от възникващи проблеми между обществения доставчик и някои от топлофикационните дружества“, каза председателят на регулатора Иван Иванов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама