Почина Евгени Диков от Висшия съдебен съвет

17:15, 25 ное 20 25 2170 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На 65-годишна възраст почина членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Евгени Диков, съобщиха от институцията. По информация на Нова телевизия от няколко дни Диков е бил настанен в болница вследствие на заболяване с коронавирус.

През декември 2013 г. Евгени Диков беше избран за директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследванията. През 2017 г. следователите го избраха за член на Висшия съдебен съвет, където ръководи Комисията за управление на собствеността. 

Висшият съдебен съвет, главният прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България изказват искрените си съболезнования на близките и приятелите му по повод внезапната му кончина. "Той бе независим и справедлив магистрат и изявен лидер", заявиха от ВСС. "Отиде си един доказан професионалист, добър и всеотдаен човек, отзивчив колега и искрен приятел. Евгени Диков отдаде живота си в служба на хората и правото им на справедливост", казват от прокуратурата в съболезнователния адрес.

Кой беше Евгени Диков?

Евгени Диков е роден на 20 февруари 1955 г. в гр. Луковит. Завършил е висше юридическо образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В съдебната система започва работа като районен прокурор в гр. Бяла Слатина. След това работи в Районна прокуратура – София, като заема и длъжностите зам. районен прокурор и районен прокурор. В периода 1989 г. - 1991 г. е прокурор в Софийска градска прокуратура, след което до 01.04.1992 г. е заместник-градски прокурор.

От 1 октомври 1992 г. до 6 януари 2003 г. е адвокат в Софийска адвокатска колегия. След това е следовател в Националната следствена служба до месец май 2006 г., когато постъпва във Върховна касационна рокуратура. От края на 2013 г. до неговия избор за член на ВСС е директор Националната следствена служба. 

Автор е на научни трудове по отношение на методиката на разследването на различни престъпления. През 2013 г. беше обявен за юрист на годината. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама