Ефективността на ковид ваксината ясна 6-8 месеца след масовото й прилагане

09:30, 26 ное 20 / Всичко за коронавируса 25 3296 Topnovini
Снимка: CanstockPhoto

Заразените с коронавирус в глобален мащаб наближават 60 млн. души, а пробивът с намирането на ваксина от няколко големи фармацевтични компании дава надежда на целия свят, че пандемията скоро ще свърши. Световната здравна организация (СЗО) очаква ваксинирането срещу новия вирус да започне в средата на следващата година. Данните от третата и последна фаза на проучванията трябва да са готови в началото на следващата година, а след това ще може да се вземе решението кога да започне ваксинирането. Резултатите от изследванията досега са доста обнадеждаващи, особено тези на BioNTech и Pfizer, AstraZeneca и Sanofi.

Въпреки оптимизма остават много въпроси, свързани със ефективността, продължителността на защита, страничните ефекти върху човека, чиито отговори още не се знаят.

Нови мерки от петък: Затварят ресторанти, молове и училища

Все още е много рано да се каже какъв ще бъде резултът и ще има ли реакции“, заяви пред TOPNOVINI.BG д-р Иванка Радева, специалист по инфекциозни болести. По думите й решението на въпросите с инфекциозните болести винаги е било на базата на ваксинации. Но за да може да се каже, че една ваксина е успешна, трябва да минат между 8 и 10 години. „Ясно е, че вирусът ще остане дълго и без ваксина въпросът няма да бъде решен. Първите години не може да няма реакции от страна на човешкия организъм“, обясни лекарят.

Д-р Радева допълни още, че от 6 до 8 месеца след масовото прилагане на ваксината ще стане ясно каква е ефективността й.

COVID-19 по света: Още една ваксина даде обнадеждаващ резултат

„Много от инфекциозните заболявания се срещат много по-рядко благодарение на това, че се прилагат ваксини и то с много добър ефект“, казва експертът и дава пример с едрата шарка, която е ликвидирана с помощта на ваксина.

Относно твърденията на някои експерти, че ваксината срещу грип има 20-30% защита, а от Pfizer дават над 90% защита от COVID-19 на тяхната ваксина, д-р Радева обяснява, че това е така, защото изменчивостта на вируса на грипа е много по-голяма от тази на коронавируса. „И коронавируса мутира, но все още не може да се каже, че той достига тези на грипния вирус“, допълва тя.

Според нея вероятно успеваемостта на ваксината ще бъде на добро ниво. Дали обаче болните значително ще намалеят или просто заразените ще карат вируса по-леко зависи от отговора на човешкия организъм. „Ако ефективността на ваксината е висока, значи заболеваемостта на хората от COVID-19 ще намалее“, казва инфекционистът.

Ваксината на "Pfizer" ще се прилага на 2 дози през 3 седмици

Относно страничните реакции от ваксината върху човешкия организъм, д-р Радева заяви, че реакции има, но не се говори за усложнения. За да се каже категорично какви са страничните ефекти на даден препарат трябва да има дълго приложение и да се приложени върху много хора. „Всяка ваксина има някаква реакция и тя е преодолима от човешкия организъм. Бъдещето ще покаже какво ще стане. Не може да не се пробва ваксина, защото умират много хора. За да се утвърди една ваксина и да кажем, че тя е добра, трябва да минат десетки години“, категорична е тя.

Относно частичния локдаун, който влиза в сила от петък, лекарят е на мнение, че той е правилен и дори закъснял. „Това затягане на мерките е добро, защото по този начин натискът върху болниците ще намалее. Ние няма да ликвидираме  вируса. Но трябва да получим възможност да лекуваме пациентите. Когато здравната система се претовари, лекарите също боледуват, няма да можем да лекуваме“, категорична е тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!