Повече пари за болниците и лекарите през 2021 г.

14:29, 24 ное 20 / Политика 25 3397 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

На извънредно заседание парламентът прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Той нарасна с над 600 млн. лв., като надхвърли 5,34 млрд. лв. Парите за болниците се увеличават с почти 383 млн. лв. и достигат 2,645 млрд. лв. Размерът на здравната вноска остава 8 на сто.

Заложените средства за лекарства са 1,3 млрд. лв. – с 88 млн. лв. повече в сравнение с тази година. Близо 116 млн. лв. са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ – по това перо увеличението е с около 6 млн. лв. Над 261 млн. лв. са предвидени за личните лекари, като увеличението е с около 17 млн. лв.

Здравната каса ще плаща PCR тестовете на учениците

Наред с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19, от следващата година медицинският персонал ще получава допълнение към трудовите си възнаграждения, докато има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв. Допълнителните възнаграждения няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 хил. лв.

С новия бюджет бе прието и санкциониране на болниците, които отказват да лекуват коронавирус. От 3 до 10 хил. лв. глоба грози онези лечебни заведения, които не изпълнят заповедите за преструктуриране, увеличаване на броя на леглата или лекуване на коронавирус. А при повторно нарушение ще им бъде прекратен договорът с НЗОК.

Въпреки че от БСП и ДПС не се регистрираха в зала, парламентът успя да събере кворум от първия път, благодарение на осем карантинирани депутати от управляващите, които се включиха онлайн.


Снимка: БГНЕС

„Правите бюджет все едно кризата свършва“

От БСП не подкрепиха бюджета. Според тях чрез него управляващите провалят НЗОК. „Правите бюджет все едно кризата свършва“, обвиниха ги от левицата и призоваха за заделяне на повече пари в резерв.

Опозицията направи и няколко предложения, сред които това лечението на деца до 14 години да е безплатно – за тях и за техните семейства. Друго предложение бе създаването на гаранционен фонд от 10 млн. лв., който да гарантира кредити на общопрактикуващите лекари, с които да закупят диагностична апаратура и апаратура, която би им позволила да правят тестове в техните кабинети. Мнозинството обаче отхвърли идеите.


Снимка: БГНЕС

„Играете на доброто и лошото ченге, докато хора умират“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи държавния бюджет, който също е в програмата на депутатите за днес, като неадекватен на ситуацията и предложи той да бъде оттеглен. Вместо това тя поиска правителството да отпусне още помощ за бизнеса и семействата, ако новите мерки за почти пълно затваряне на държавата бъдат приети в сряда.

„Правителството продължава да действа на принципа „проба-грешка“. Играете си на доброто и лошото ченге, докато хора умират в линейки“, обърна се Нинова към премиера и здравния министър.

От "Обединени патриоти" обаче разкритикуваха левица за искането да се оттегли бюджетът. „Да изтеглим бюджета и какво ще последва от това? Държава без бюджет, без рамка на финансовите възможности, без ангажименти към доходите на хората, без така критикуваните увеличения на пенсии и заплатите? Аз не приемам становище на една уважавана политическа сила с претенции да управлява страната да импровизира по темета бюджет в 12 без 5 в момента, в който парламентът започва да гледа бюджета. Някак не е сериозно“, каза депутатът от ВМРО Милен Михов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама