COVID-19 по света: Европа e под заплаха от трета вълна

19:15, 22 ное 20 25 3021 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

За опасността от трета вълна на коронавирус в Европа в началото на 2021 г. предупреди специалният пратеник на Световната здравна организация (СЗО) Дейвид Набаро. 

"Европейският отговор беше непълен. Те пропуснаха възможността да изградят необходимата инфраструктура през летните месеци, след като поеха контрола над първата вълна. И сега се срещат с втора вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура сега, ще имат трета вълна в началото на следващата година", каза Набаро в интервю за швейцарска медийна компания, пише БГНЕС.

COVID-19 по света: Заразените в Източна Европа са над 5 млн.

Специалният пратеник на СЗО отбеляза, че много западноевропейски страни са изправени пред задачата да "вземат отново вируса под контрол", без да прибягват до такава груба мярка като блокиране - строг режим на изолация, за който, както заяви Набаро, ще бъде платена "висока цена".

Позовавайки се на страните от Източна Азия, Набаро отбеляза, че ситуацията с коронавируса там е по-добра поради "много ясна комуникация" между властите и населението.

"Друг елемент, който е много забележим в Източна Азия е, че след като броят на случаите беше намален поради силната реакция на хората, мерките не бяха отслабени. Необходимо е да се изчака, докато нивата станат ниски и останат такива", каза още Набаро.

Удължават извънредното положение в Португалия

С новите мерки, съобщени от премиера Антонио Коща, извънредното положение в Португалия се удължава за още 15 дни до 8-и декември, предаде БНТ. Въпреки че страната е разделена на четири различни степени на риск, новите правила важат за почти цялата територия.

От 23 часа на 27-ми ноември до 5 часа на 2 ри декември се забранява движението между градовете. Същото се отнася за периода между 4-ти и 9-и декември. В дните преди националните празници на 1-ви и 8-и декември училищата ще бъдат затворени.

Франция няма намерение да отменя пълната карантина в страната

Президентът на Франция Еманюел Макрон не вижда основания за отмяна на карантината в страната. Франция продължава да е най-тежко поразената от заразата европейска страна.

Черен рекорд в Гърция

След 3 седмици карантина в Гърция страната отново регистрира черен рекорд на починали с коронавирус - 108 за денонощие. Не намалява и броят на заразените в северната част на страната- Солун, Серес, Драма, където мобилизираха частни клиники и лекари.

Очаква се правителството да удължи времето на локдаун и през декември.

„Очаква ни Коледа без традиционното пазаруване и тържества“, предупреждават лекарите. Всички заведения, нощни клубове и магазини в Гърция са затворени.

Влизане в Испания само след отрицателен PCR тест

Испания въвежда изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България. Мярката влиза в сила от 23 ноември.

Изискването на испанските власти е да бъде представен отрицателен тест, направен 72 часа преди пристигането в Испания. Мярката важи при пристигане на летище или пристанище, но няма да засегне пътниците, които преминават сухопътни граници на страната.

Решението се отнася за международни пътници, чиято крайна дестинация е Испания, а не транзитно преминаващи с крайна дестинация друга държава.

Погребаха сръбския патриарх Ириней

Патриархът на Сръбската православна църква Ириней беше погребан в криптата на катедралния храм "Свети Сава" в Белград. Той почина в петък сутринта, след като се зарази с новия коронавирус.

COVID-19 по света: Сръбският патриарх почина от вируса

"Завърши земната епоха на патриарха на мъдростта и любовта, на патриарха на разума", заяви по време на церемонията сръбският президент Александър Вучич. Сръбският президент изтъкна, че най-голяма грижа на патриарх Ириней е била Косово. "Той винаги решително се застъпваше против признаването на независимостта на сръбската област", посочи Вучич.

"Отиде си велик човек, нашият патриарх Ириней", завърши своето обръщение Вучич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама