Генералният секретар на ООН предложи Николай Младенов за пратеник в Либия

19:14, 20 ное 20 / Политика 25 1983 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е предложил на Съвета за сигурност да назначи Николай Младенов за специален пратеник по Либия и ръководител на мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL).

Африканските държави отхвърлят назначаването на Николай Младенов за пратеник на ООН в Либия

По информация на ТАСС, цитирани от БГНЕС, председателят на Съвета за сигурност на свой ред е предложил на държавите-членки на Съвета да изготвят отговор до 23 ноември. Посочва се, че няма възражения срещу кандидатурата на Младенов.

Предишният специален пратеник на генералния секретар в Либия Хасан Саламе се оттегли от поста през март тази година и повече от 8 месеца мястото остана вакантно заради разногласия в Съвета за сигурност.

През септември беше решено длъжността специален пратеник на ООН в Либия да бъде заменена от специален пратеник на генералния секретар. Новите специални пратеници се назначават от генералния секретар на ООН, но само след единодушно одобрение на кандидатурите от Съвета за сигурност.

Голяма част от членовете на Съвета призоваха на проведеното в сряда заседание да не се бави повече назначаването на нов преговарящ по Либия.

Николай Младенов в момента е специален координатор по Близкоизточния мирен процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама