В Софийския зоопарк се роди петнисто виетнамско еленче

17:07, 20 ное 20 / София 25 2869 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

В Софийския зоопарк се роди малко еленче в стадото на петнистите виетнамски елени. То е третото еленче от този вид, което се ражда тази година в Столичната зоологическа градина.

Виетнамските елени са подвид на елените „сика“, известни още като японски елени, които са разпространени в Азия и са разселени и на други континенти като ловен и декоративен вид. Те са много красиви и са единствените елени, при които белите петна по канеленокафявата им козина се запазват и при възрастните индивиди.

Виетнамските петнисти елени „сика“ са се срещали единствено във Виетнам, но днес са изчезнали в природата и се отглеждат само в паркове и зоологически градини, съобщи Столична община.

Снимка: Столична община

Софийският зоопарк получи стадото виетнамски елени по линия на Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). Главната цел на Програмата, която е основен консервационен инструмент на ЕАЗА, е именно размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и възстановяването на техните популации в природата. Затова за нас е изключителен успех появата на третото малко еленче, защото допринасяме за възстановяване на този красив вид в природата. В момента консервационната роля на зоопарковете е все по-голяма и се превръща в наша основна функция. Ние следваме тенденцията и активно се включваме в тези дейности като участваме в 8 ЕЕР програми, въпреки че е все сме още кандидат-член на ЕАЗА. Но вярвам, че ще успеем да станем част от европейското семейство на зоопарковете и да получаваме още по-редки и застрашени животни, които да радват посетителите на зоопарка“, каза Добромир Бориславов, директор на ОП „Зоологическа градина – София“.

Софийският зоопарк започна подготовка за зимния сезон

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама