Коронавирусът у нас: РЗИ връчва предписание за карантина с SMS или e-mail

17:50, 20 ное 20 25 3235 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да връчват предписания за карантина устно, чрез телефонно обаждане или с електронно съобщение (е-mail или SMS), решиха депутатите с промени в Закона за здравето на първо четене, съобщи БГНЕС.

Предложението за това е на управляващите от ГЕРБ, а целта му е да намали административната тежест върху здравните инспекции, които изнемогват в условията на постоянно усложняваща се епидемична обстановка в страната.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова обяви, че се предлагат и други промени- при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да може да забрани износа на лекарствени продукти, ако бъде установен недостиг. 

Според нея има нужда от прецизиране за кои заразни болести се налага болнично лечение и задължителна изолация, както и за кои се налага само една от двете мерки. Дариткова смята, че не е целесъобразно и аргументирано лечебни заведения за болнична помощ да бъдат използвани само с цел изолация на пациенти, без наличието на реални медицински показания за хоспитализация, само поради факта, че са болни от или заразоносители.


Снимка: CanStockPhoto

Предлагат ИСУЛ за "чиста" от COVID болница

Областният медицински съвет на област София град предлага в столицата да има една болница, в която да не се настаняват болни с коронавирус и да нe се обособява лечебно заведение за лечение само на заразени с COVID-19. Решението е взето на събиране на съвета вчера. "Чистата болница" ще е "Царица Йоанна - ИСУЛ", но след като бъдат изписани хоспитализираните към момента, заразени с коронавирус, съобщи БНР.

Бързи тестове за всички влизащи в Гърция през Кулата – Промахон

От днес на ГКПП „Промахон” се въвеждат допълнителни мерки във връзка с усложнената епидемична обстановка, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция”. На граничния пунт с Гърция ще бъдат правени бързи тестове на пътиващите за южната ни съседка. При положителен резултат гръцките граждани и постоянно пребиваващи чужденци ще бъдат пропускани и поставяни под 14-дневна карантина, а останалите няма да бъдат допускани в Република Гърция. Новите мерки не се отнасят за водачите на товарни автомобили.

Данните от днес

3899 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие при направени 10 311 PCR теста. Това показват данните на Националния информационен портал.

Активните случаи са 78 459, от които 5 878 са хоспитализирани. В тежко състояние и в интензивни отделения са настанени 344 души. Най-много са новозаразените в София - 977, следват област Пловдив с 360 нови случая и област Варна с 255.

През изминалото денонощия броят на починалите е 119, а излекувани са 847 души. Общият брой на жертвите на вируса у нас е 2649.

Учителите депутати от БСП влизат пак в класните стаи. Педагозите от БСП в българския парламент ще стават доброволци в подкрепа на колегите си в образователната система, където има недостиг на кадри поради многото заболели, обяви лидера на левицата Корнелия Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама