Предпоследно: Детските надбавки за следващата година ще останат без промяна

21:14, 19 ное 20 / Политика 25 2049 Шрифт:
Василена Йорданова

Почти без изказвания, за около два часа депутатите от бюджетната комисия успяха да приемат на второ четете бюджетите на здравната каса, на държавното обществено осигуряване (ДОО) и държавния бюджет за 2021 г. Народните представители отхвърлиха почти изцяло предложенията на опозицията свързани с представянето на алтернативен бюджет, съобщи БНТ.

Без увеличение за детските надбавки

Детските надбавки за следващата година ще останат без промяна, решиха депутатите между двете четения на закона. Вместо това са предвидени данъчни облекчения за родителите с доход на човек от 510 лева. Така детските надбавки остават следните: за едно дете - 40 лева; за две деца - 90 лева; за три деца - 135 лева; за четири деца - 145 лева.

Данъчните облекчения ще бъдат за суми между 4500 и 13 500 лева в зависимост от броя на децата.

При ползване на данъчното облекчение за деца сумата, която се приспада от годишните данъчни основи, е в размер на: 4 500 лв. – при едно ненавършило пълнолетие дете; 9 000 лв. – при две ненавършили пълнолетие деца; 13 500 лв. – при три и повече ненавършили пълнолетие деца.

Предложението беше лансирано от председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, но подкрепено от всички парламентарни групи.

Според първоначалната идея на управляващите, през следващата година всички родители трябваше да получат детски надбавки независимо от доходите си. След това управляващите внесоха предложение, да се запази подоходния критерий, но да се увеличи размера на детските с между 10 и 40 лева.Така щяха да бъдат спестени пари за заплати на полицаите и медиците. Тази идея обаче днес беше отхвърлена.

Бюджет 2021 предвижда приходите да са по-малко от разходитеОчакваните приходи за следващата година са 47,6 млрд. лева, срещу 52,5 млрд. лева разходи. От разходите над 3 млрд. са отделени за справяне с COVID кризата.

Приоритети в Бюджет 2021 са образованието, здравеопазването и социалната политика.И трите сфери получават значително повече средстваВ бюджета е заложен 10% ръст на заплатите в бюджетния сектор, 30% ръст на заплатите на работещи на първа линия в борбата с COVID-19 и 15% ръст на заплатите в системата на МВР.

Предвидено е за следващата година да бъдат подпомогнати домакинствата с 1,6 млрд. лева, а бизнесът с малко над половин милиард. Над 700 млн. лева ще бъдат дадени на държавния сектор за борба с коронавируса, а над 75 млн. лева са отделени за съфинансиране на европрограми за помощ за COVID.

Парите за болници ще се увеличат с близо 400 млн. лева

Между двете четения на законопроекта, депутатите увеличиха бюджета на Националната здравна каса. Той се увеличава с над 600 млн. лева и ще надхвърли 5,34 млрд. лв. Парите за болниците се увеличават с почти 383 милн.лв. и ще достигнат 2,645 млрд. лв.

Заложените средства за лекарства са 1,3 млрд. лв. – с 88 млн. лв. повече в сравнение с тази година. Близо 116 млн. лв. са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ – по това перо заложеното увеличение е с около 6 млн.лв.

Над 261 млн. лв. са предвидени за личните лекари. Увеличението е с около 17 млн.лв.

Наред с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19, от следващата година медицинският персонал ще получава допълнение към трудовите си възнаграждения докато има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв. Допълнителните възнаграждения няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 хил. лв.

Минимална пенсия - 300 лв.

Новият бюджет предвижда минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с 50 лв. до 300 лева, а максималната с 240 лв. до 1440 лв. Всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% от 1 юли догодина. А от януари до март всички пенсионери ще получават добавка от 50 лева.

Заложено е увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 на 650 лв. заради увеличение на минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година остава 380 лв.

Предвидените разходи за пенсии догодина са над 12,3 млрд. лв. Те са с почти 17% по-високи в сравнение с тази година.

Държавата ще осигури над 6,2 милиарда лева за покриване на недостига в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. става 12 лв., и дневен максимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. – 108,00 лв.

Чрез закона за бюджета се променя и срокът, при който желаещите бъдещи пенсионери могат да прехвърлят партидата си до юли от частен пенсионен фонд в НОИ. По този начин държавата иска да се намали загубата на пари от пенсията на първите пенсионери родени след 1960 година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама