9% ДДС за доставката на храна по домовете, но не и за лекарствата

16:31, 19 ное 20 25 2092 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Депутатите одобриха поредната диференцирана ДДС ставка.

След намаляването на данъка за ресторантьорските и хотелиерските услуги, включително за нискоалкохолните напитки – вино и бира, вече с 9-процентна ставка ще се облага и доставката на храни по домовете. Мярката е временна и ще действа от 1 декември 2020 г. до края на 2021 г., а с нея управляващите целят да помогнат на най-засегнатия сектор от ограничителните мерки по време на COVID-кризата.

Промяната обаче няма да се отнася до т.нар. топли витрини в магазините, от където човек сам може да си вземе храна за вкъщи, а там ДДС ще продължи да бъде в размер на 20%.

Още помощ за туризма: 9% ДДС и лифтовете

В предишни законодателни инициатива парламентът намали още на 9 на сто облагането на случайните превози при екскурзионни пътувания, организирани от туроператори и туристически агенти, детските стоки и книгите. Ползването на фитнеси и други спортни съоръжения също попадна в този обхват на тази антикризисна мярка.

Отхвърлените предложения

По време на днешното заседание мнозинството за пореден път отхвърли идеята на ДДС с диференцирана ДДС ставка да се облагат също и лекарствата. „Намалихте ДДС на виното и бирата, а оставихте 20% данък върху лекарствата“, обвини управляващите Румен Гечев от БСП, цитиран от БГНЕС.

Парламентът отхвърли и предложението на БСП за преминаване от плосък данък към прогресивен за физическите лица, без да се пипа корпоративният данък. Според левицата един от начините за справяне с неравенството и бедността е именно чрез промяна в данъчната система.

 

ОТ БСП предложиха освобождаване на младите работещи хора до 26 години от данък върху доходите; семейно подоходно облагане, безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст, както повишаване на стойността на ваучерите за храна на работещите.

Според изчисленията на БСП предложенията им ще струват на държавата 1,7 млрд. лв. „Знаете ли колко средно, годишно и еднолично харчи от прозореца на джипа Бойко Борисов? Между 2 и 3 млрд. годишно, извън бюджета. Без цел, без приоритети. Единствено за лични дивиденти и политическо оцеляване“, каза от трибуната Корнелия Нинова.

Отцепниците от БСП пък поискаха необлагаем минимум за доходи до 650 лв., колкото ще е минималната работна заплата, както и данъчна преференция в размер на данъка до прага на бедността за получаващите трудови доходи в размер от 650 лв. до 2000 лв., но и техните предложения не получиха подкрепа.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама