Хванаха с допинг победителите на Маратона в София

11:18, 18 ное 20 / Спорт 25 2643 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Шампионите от тазгодишното издание на Маратона на София са хванати с допинг и отстранени временно, съобщи агенция "Ройтерс", цитирайки решение на Звеното по почтеността на атлетиката (Athletics Integrity Unit или просто AIU).

Новият орган в Световната федерация работи в близки отношения с Международната антидопингова агенция и следи за нарушения.

Виктория Хапилина (Украйна) и Юсеф Сбаи (Мароко/Италия) спечелиха надпреварата в българската столица преди месец, като поставиха рекорди на трасето.

Снимка: БГНЕС

Двамата са дали положителни проби за забранен стимулант по време на тест, който е направен на състезание. Не се уточнява дали това се е случило в София.

Организаторите на маратона в столицата заявиха, че няма да толерират участници, които са се състазавали под въздействието на стимуланти и ако резултатите на World Athletics се потвърдят, крайното класиране ще бъде пренаредено.

"Нашата подкрепа в „Програмата за феърплей в атлетиката“ е пример за ангажимента ни за чист спорт. Според изискванията на титлата „Бронзов етикет“ осигуряваме международен допингконтрол и вземането на поне 6 проби от призьорите във всяко издание на състезанието. Новината за временно спиране правата на победителите в Wizz Air София маратон 2020 е ясно послание към тези, които възнамеряват да се състезават с измама и нечестни средства", пише официалното прессъобщение на организаторите.

Маратонът в София преди месец мина под знака на скандала с изблъскването на сръбската състезателка Оливера Йевтич още след старта, пише Dir.bg

Може би и затова малко встрани останаха постиженията на Хапилина - 2:27:56 часа, и Сбаи (2:13:03 часа), които са най-добри за състезанието в нашата столица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама