Коронавирусът у нас: Предлагат въвеждане на пълна блокада в Благоевград

19:17, 18 ное 20 25 4510 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Пълна блокада на Благоевград предлага Комисията за борба с COVID-19 към Общинския съвет. Предложенията ще бъдат изпратени на Кризисния щаб за одобрение.

Комисията предлага пълно затваряне на всички учреждения с изключение на аптеки, хранителни магазини, държавни и общински учреждения, бензиностанции и банки за срок от три седмици. В предложенията влиза и вечерен час за учениците, както и откриване на триажен кабинет за целия град, съобщи bTV.

В петък ще стане ясно кои от решенията на Комисията ще бъдат приети от Щаба.

80 млн. лв. за медиците на първа линия

Правителството отпуска допълнително 80 милиона лева за всички медици, които се борят на първа линия. Средствата са осигурени по оперативните програми от новия инструмент на Европейския съюз REACT-EU в подкрепа на преодоляването на последиците от пандемията. "С тях ще обезпечим системата на здравеопазването, ще осигурим безопасни условия на труд и ще се отпуснат допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал", заяви премиерът Борисов във Facebook.

Пари за ваксини и "Ремдесивир"

"За да бъде гарантиран този достъп на българите, както и нужните на страната ни количества ваксини, правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС", съобщи още премиерът. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия. Борисов отново изтъкна, че всеки, който пожелае, ще има възможността да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом има одобрени ваксини, и то безплатно. 

"С осигурените от правителството 14 000 000 лева ще се закупят още 17 280 флакона "Ремдесивир", който в комбинация с други медикаменти, спасява живота на тежкоболните българи с COVID-19", обяви Бойко Борисов. Към момента са налични около 2000 флакона.
 
"Здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COOVID-19, които предстои да бъдат доставени", заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Снимка: Pixabay

Цената на един неголям хладилник, поддържащ такива градуси, започва от 25 000 – 30 000 лева и нагоре, обясни Кунчев пред БГНЕС и допълни, че ще трябва да се заделят милиони за техниката. Какъв брой ще трябва да бъдат взети, зависи от големината на кашон с 1000 ваксини. Той прогнозира, че основните количества ще дойдат през март-април 2021 година

Данните за денонощието

4828 са новозаразените с COVID-19 според данните на Единния информационен център. Починали са 131 души. Данните са базирани на направени 11 611 теста. Това показва, че малко над 40% от тестваните са дали положителен резултат. 303-ма души са в интензивно отделение. Излекуваните са 1219.

Инцидент в болницата в Троян застраши снабдяването с кислород

Спукана тръба, която отвежда кислород от бутилките към отделението с болните с пневмонии, застраши пациентите с белодоробни проблеми. При инцидента няма пострадали, а пациентите временно са били поставени на кислороден концентратор. Ситуацията е овладяне, а проблемите по инсталацията ще бъдат отстранени днес, съобщи bTV. 

Ще има болници с пациенти без COVID

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама