COVID-19 по света: ЕК одобри договор за покупка на 225 млн. дози ваксини с CureVac

17:56, 17 ное 20 25 2870 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Европейската комисия одобри договор с европейската фармацевтична компания CureVac за първоначална покупка на 225 млн. дози ваксини от името на страните членки с възможност за закупуване на още 180 млн., когато бъде доказано, че ваксината е безопасна и ефективна срещу COVID-19.

Това е петият договор, който Комисията одобрява, след сключените с компаниите с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV and BioNtech-Pfizer. Наскоро тя приключи успешно и проучвателните разговори с Moderna, съобщиха от българското представителство на ЕК.

Базираната в Германия компания CureVac подписа договор за заем в размер на 75 млн. евро с Европейската инвестиционна банка през юли за развитието и производството на широка основа на ваксини, в т.ч. и срещу коронавирус.

Франция се готви за ваксинация през януари

Франция се готви да започне национална кампания за ваксинация срещу коронавирус през януари, когато се надява, че ваксините ще бъдат одобрени и достъпни.

Правителството се притеснява, че милиони французи ще откажат ваксинация, след като проучване показа, че само 59% от хората са готови да се ваксинират. "Опасявам се, че недостатъчно французи ще се ваксинират", заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от БГНЕС. 

Франция е предвидила 1,5 милиарда евро за закупуване на ваксини през 2021 г. Страната е поставила опции за "няколко стотици милиона" дози от различни фармацевтични компании. Крайният избор ще бъде за ваксината, "която дава най-добрия шанс да се овладее пандемията", без да представлява "дори и най-малък риск" за здравето на хората.

COVID-19 по света: Австрия обяви втора национална карантина

Ваксините срещу COVID-19 в Белгия ще са безплатни, но поставянето им няма да бъде задължително. "Ваксините няма да са задължителни. Ще трябва да убедим хората, че те са добри, ефективни и безопасни", заяви белгийският здравен министър Франк Ванденбрук. 

Целта е да се ваксинира 70% от населението на страната, това са най-малко 8 милиона души. Проучване показа, че 1 от 6 белгийци иска да бъде ваксиниран срещу коронавируса. 

По-рано от Световната здравна организация (СЗО) предупредиха да не се намалява бдителността в борбата с коронавируса заради положителните новини за възможни ваксини. Генералният директор Тедрос Гебрейесус заяви, че страните нямат оправдание за бездействие.

Не е време за самоуспокоение. Въпреки че продължаваме да получаваме обнадеждаващи новини за ваксините срещу COVID-19, оставаме предпазливо оптимистични относно възможността те да започнат да пристигат през следващите месеци. Изключително загрижени сме заради вълната нови случаи, която наблюдаваме в някои страни, особено в Европа и Америка, здравните работници и здравните системи се намират в точката на пречупване“, каза той, цитиран от БНР.

Очаква се днес Европейската комисия да сключи договор с пета фармацевтична компания – „CureVac“, която разработва ваксина срещу COVID-19, съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. Брюксел води преговори и с американската компания „Moderna“, която обяви вчера, че нейната експериментална ваксина е показала близо 95% ефективност. Досега Еврокомисията е договорила близо 2 милиарда дози от различни ваксини, които да бъдат доставени веднага щом препаратите станат готови.

От фармацевтичната компания "Pfizer" съобщиха, че започват пилотна програма за имунизация срещу COVID-19 в четири американски щата. Целта е да се подготви план за доставка на ваксината, която се съхранява при минус 70 градуса по Целзий.

Ограничения в Европа 

Строги ограничения влязоха в сила в Австрия. Забранява се движението на хора по улиците без основателна причина. Затворени са търговските центрове и козметичните салони, а  учениците от началните и средните училища ще учат достанционно. Мерките ще действат до 6 декември. 

В същото време в Сърбия ограничава работата на кафенетата, нощните клубове, ресторантите, както и на търговските центрове и магазините -  от 21 часа до 5 часа сутринта. Мерките ще бъдат в сила 15 дни - до 1 декември, когато правителството отново ще ги обсъди.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама