Молдова избра за първи път жена президент

10:40, 16 ное 20 / Свят 25 1647 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кандидатката на проевропейската опозиция Мая Санду печели президентските избори в Молдова. На произведения в неделя балотаж тя е получила 57% от гласовете срещу 43% за проруския президент Игор Додон при преброени над 99% от подадените бюлетини, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от Франс прес и bTV. Бившата министър-председателка понастоящем е председател на проевропейската Партия на действието и солидарността.

Прокуратурата в Молдова разследва хазартен монопол на фирми на Божков

Мая Санду посочи като свои приоритетни задачи като президент на Молдова обединяването на обществото и възстановяването на икономиката, за да може молдовските емигранти да се върнат в страната.

На балотажа са гласували рекордните близо 258 000 молдовци, живеещи в чужбина, срещу 150 000 на първия тур. Огромното мнозинство от тях, по временни данни, са подкрепили Мая Санду.

Тя е първата жена, която ще стане президент на Молдова. Бившата съветска република с население от 3,5 милиона души е една от най-бедните страни в Европа, като според оценки до 40% от нейните жители са заминали за чужбина, за да избягат от бедността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама