След отказа на София: Скопие готово на промени в учебниците по история

12:00, 15 ное 20 / Политика 25 2793 Шрифт:
Василена Йорданова

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че има готовност за промяна в учебниците за историческите личности, за които Смесената българо-македонска комисия е постигнала съгласие. Думите му дойдоха по време на посещение в Струмица.

Припомняме, че България отдавна настоява за промяна в учебниците, но до този момент това така и не се случваше. Готовността на Скопие за стъпка в тази посока идва малко, след като страната ни обяви, че ще блокира процеса за започване на преговори на Северна Македония с Европейския съюз.

Трябва да продължим напред. Положителните решения водят до приятелство, а отрицателните до горчивина. Никой няма право да разделя двата народа. Надявам се приятелска България да запази Договора за приятелство. Ако не са доволни от изпълнението на Договора, те могат 130 пъти да кажат „Не“ при 34 преговорни глави за присъединяване към ЕС", ", заяви македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

България още не може да кажем "Да" на Северна Македония за ЕС

Казваме „не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС. Не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори, коментира тази сутрин министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Не изпълняват договор за добросъседство с България от 2017 г., продължава цялата им външна политика да е базирана на омраза към съседна държава и към нейния народ, така че няма как ние на този етап да кажем „да“, мотивира се Захариева в ефира на bTV.

Тя подчерта, че България винаги е била добре настроена към Северна Македония и във всички трудни моменти до сега сме подавали ръка и това ще продължи.

Българите искат Северна Македония в ЕС, но повече си искат Гоце Делчев

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското. Както са тръгнали ще започнат да отричат и съществуването на българска нация", според външния ни министър. 

София към Скопие: Спрете с езика на омразата

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама