Азиатско-тихоокеанските държави формираха най-големия търговски съюз в света

10:05, 15 ное 20 / Свят 25 2223 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

15 азиатско-тихоокеански държави подписаха най-голямата сделка за свободна търговия в света. Тя разглеждана като огромен преврат от страна на Китай за разширяване на влиянието му.

Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) включва 10 икономики от Югоизточна Азия, заедно с Китай, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и Австралия, като членовете представляват около 30% от световния БВП, съобщават АФП и БГНЕС.

Предложена за първи път през 2012 г., сделката беше окончателно приключена в края на срещата на върха в Югоизточна Азия, докато лидерите настояха да върнат засегнатите от пандемията икономики в релси.

Споразумението за намаляване на митата и стартиране на търговия с услуги не включва САЩ и се разглежда като водеща от Китай алтернатива на вече несъществуващата търговска вашингтонска инициатива.

Снимка: БГНЕС

Но много от подписалите сделката се борят с тежки огнища на коронавирус и се надяват RCEP да помогне и за смекчаване на осакатяващите икономически разходи. Индонезия наскоро изпадна в първата си рецесия от две десетилетия, а филипинската икономика се сви с 11,5% на годишна база през последното тримесечие.

Индия се оттегли от споразумението миналата година поради опасения от влизането на евтини китайски стоки в страната. Тя може да се присъедини на по-късна дата, ако реши. Но дори и без Индия сделката обхваща повече от два милиарда души.

От решаващо значение е амбицията сделката да помогне за свиване на разходите и за улесняване дейността на компаниите, като им се позволи да изнасят продукти навсякъде в блока, без да отговарят на отделни изисквания за всяка държава. Споразумението засяга интелектуалната собственост, но защитата на околната среда и трудовите права не са част от пакта.

Сделката се разглежда и като начин Китай да изготви правила за търговия в региона, след години на отстъпление от САЩ при президента Доналд Тръмп, завършили с оттегляне на Вашингтон от собствения си търговски пакт, Транстихоокеанското партньорство (TPP). Въпреки че американските мултинационални компании ще могат да се възползват от RCEP чрез дъщерни дружества в страните членки, анализатори твърдят, че сделката може да накара новоизбрания президент Джо Байдън да преосмисли ангажимента на Вашингтон в региона. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама