Коронавирусът в България: Готвят протест в столичната онкология

19:50, 15 ное 20 25 4694 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В онкологичната болница в София се надига протест, след като беше взето решение в лечебницата да има COVID отделение.

Според лекари това крие риск и е заплаха за лекуващите се.

„Не може в онкологичната болница, специализирана болница, насочена само за лечение на онкоболни, с това тежко заболяване, с увреден имунологичен статус, да се комбинира с клиниката за COVID. Доста от пациентите вече не идват, тъй като казват: „Има COVID клиника и ние си имаме едно тежко заболяване, не искам да имаме още едно“, категоричен е д-р Панайот Куртев, началник на клиниката по хирургия, в столичната онкологична болница.

COVID отделението е с 29 легла. В него в момента се лекува един пациент, който е с раково заболяване. Помещенията са изолирани, а изборът на персонал е направен след запитване за доброволци в болницата, уточняват оттам.

От ръководството на болницата уверяват и че няма риск от разпространение на заразата, предаде bTV. Лекари и пациенти обаче не вярват, че болницата ще бъде опазена чиста от вируса, затова са готови да излязат на протест.

Сложна ситуация в болниците в Свищов и Шумен

Изключително сложна е ситуацията, в която са изпаднали болниците в Свищов и Шумен. В Свищов липсват лекари, в Шумен има недостиг на легла.

От дни общинската болница в Свищов е в бедствено положение. Без лекари и сестри болните там се обслужват от рехабилитатори и кинезитерапевти. Пациентите се оказват без грижи на медицинско лице, като доброволец влезе и кметът на Свищов, който обаче заболява и е под карантина. Той разказа, че е влязъл, за да подкрепи морално единствената медицинска сестра, грижила се за болните. Кметът и болницата искат да се командироват лекари, алармирали са и отговорните ведомства, съобщи bTV.
 
Болницата в Шумен пък е препълнена и няма капацитетът да приема повече пациенти. На място в града пристигна здравният министър, който след среща с директорите на Регионалните здравни инспекции обяви, че следващата седмица ще бъдат разкрити допълнително легла в Държавната психиатрична болница и в бившата белодробна болница. Договорено е съседните на Шумен области при нужда да помогнат с разкриването на допълнително легла.
 
„Ситуацията е изключително сериозна. Това, което много ни притеснява, е че една голяма част от хората продължават да не вярват, че има коронавирус. Продължават да посещават масови събирания, защото има частни такива, които не могат да бъдат контролирани и в резултат на тях пациентите стават все повече“, коментира проф. Ангелов. Той отново призова хората да не пият антибиотици, без да са им предписани.
 
Според здравния министър решението на кризата в шуменската болница е разкриването на нови COVID сектори в Държавната психиатрична болница и в бившата белодробна болница, което ще осигури още 40 легла. Логистична подкрепа ще окажат и съседните областни болници.
 
"Към настоящия момент те нямат необходимост от допълнителен брой лекари и сестри. При разкриването на новите отделения в ДПБ ще останат сестрите от психиатричната болница и лекарите, които са там. Съответно от областната болница ще се използват лекари, които да осъществяват консултации", каза проф. Костадин Ангелов.
 
 
Депутатите-лекари от БСП заминават за болниците в Свищов и Шумен. Причина за това е липсата на лекари в ковид отделението в Свищов и острата нужда от лекари в болницата в Шумен. Новината обяви в социалните мрежи лидерът на социалистите Корнелия Нинова.
 
Трима депутати от левицата - проф. Георги Михайлов, Илиян Тимчев и Десислав Тасков, са изявили желание да отидат на място и да се включат в помощ на хората. Утре единият ще замине за  Шумен, а двама - за Свищов. По думите на Нинова решението е координирано със здавния министър.
 
Въпросът за включването на българските депутати е на дневен ред с драстичното увелиение на броя на заразените. "Ако нямаме лекари, които да влязат, аз ще вляза и ще призова българските депутати, които са лекари, да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влезем в болниците", обяви в началото на месеца здравният министър.
 
В 44-тото Народно събрание има общо 18 лекари. Част от тях вече са на терен в борбата с коронавируса като д-р Емил Тончев от ГЕРБ. Той се върна като доброволец в болницата в Разлог, където е бил началник на отделение преди да влезе в парламента.
 

Искане за денонощни аптеки

Българският лекарски съюз настоява за разкриването на денонощни аптеки.Според съсловната организация е дошъл моментът фармацевтичната помощ да включи всичките си ресурси в борбата с пандемията и да помогне на българския пациент, осигурявайки 24 - часов
достъп.

Лекари и фармацевти с призив: Има достатъчно лекарства, не се презапасявайте и самолекувайте

Те посочват, че денонощните аптеки в България са около 30 на брой или около 1% от всички действащи аптеки в страната. Такива аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението.

Те предлага още медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа. 

Здравният министър коментира, че е много резервиран към предприемане на подобна реформа в ситуация на криза и обясни, че дори един аспирин или парацетамол могат да доведат до смърт, ако не се взимат както трябва.

Данните от последното денонощие

През изминалото денонощие у нас са регистрирани рекордните 2 498 нови случая на коронавирус при направени 6 450 PCR теста, сочат данните от единния информационен портал за борба с Covid-19. Това означава, че 38,73% от взетите проби са дали положителен резултат.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 97 435. Активните към момента случаи са 66 539.5 166 от тях са хоспитализирани, от които 295 са настанени в интензивно отделение. 

Най-много нови случаи има в София - 811, след това се нареждат Пловдив с 269, Варна със 172 и Бургас със 118 заразени.

Жертвите на болестта станаха 2091, 36 от които са от последното денонощие. През последните 24 часа са излекувани 536 души, така общият им брой достига 28 805.

Междувременно стана ясно, че още един български лекар е загубил борбата с Covid-19. Това е доц. Йордан Узунангелов, кардиолог  в “УМБАЛ - Д-р Георги Странски” ЕАД – Плевен. “Доц. Узунангелов е учител за стотици студенти и вдъхновител за младите лекари. С дарбата си да помага той остави следа в живота на много пациенти, чиито сърца спаси”, написаха от БЛС. Така броят на медицински специалисти, починали досега след заразяване с коронавируса са 23, от които 17 лекари.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама