Няма да ни проверяват за неплатени глоби само на пунктовете с Гърция

13:15, 13 ное 20 25 1844 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Служителите на "Гранична полиция" ще продължат да проверяват шофьорите за неплатени глоби по Закона за движение по пътищата, и да не им позволяват да напуснат страната с автомобил, ако не се издължат, въпреки решението на Върховният административен съд, че това е незаконно. Това се разбра от изказване на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. Изключение ще правят пунктовете по границите с Гърция, за които се отнася определението на магистратите.

"Ние сме длъжни да изпълним всяко едно съдебно решение, но искам да отбележа, че това касае три ГКПП-та и това са пунктовете на гръцката граница", каза министърът. Той допълни, че решението на ВАС дава насоки как да се промени нормативната база, за да продължи тази практика.

"Ние не го правим с цел да спрем някой да отиде в Гърция на почивка. Приоритет на министерството е пътната безопасност. Целта е глобата е да дисциплинира шофьора и той да кара по-спокойно и внимателно. Над 80-90% от жертвите на пътя е от несъобразената скорост. А над 90% от това, което връчваме на границата са електронни фишове за скорост", посочи министърът, цитиран от "Дневник".

Спират колата от движение, ако не си платиш глобите на границата

Спорната практика беше въведена в началото на лятото. Тя предвижда пътниците и водачите на всички моторни превозни средства да бъдат проверявани за невръчени и неплатени глоби. Когато санкцията не е била получена, тя се връчва на провинилия се. Когато за шофьор се открие, че не е платил вече връчена глоба, трябва да се издължи. В противен случай книжката му се отнема, а превозното средство, ако е негова собственост, се спира от движение, докато санкцията бъде платена.

Срещу този подход се обяви омбудсманът Диана Ковачева, която атакува пред Конституционния съд съответните текстове от Закона за движението по пътищата, с които се ограничават основни права на гражданите като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели и правото на личен живот.

Мнението на върховните съдии, по жалба заведена от адвокат, е че: "с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".

Омбудсманът към МВР: Не спирайте граждани на границата за неплатени глоби

 

Естествено, магистратите вероятно биха се произнесли по същия начин и за други ГКПП-та, но за момента такива решения няма. Какви точно промени в нормативната уредба да се предложат, тепърва юристите на МВР ще решават, след като се запознаят подробност с определението на ВАС по конкретния казус.

"Пътна полиция" има проблем със събираемостта на глобите от години, като опита няколко подхода за справяне със ситуацията. Последно на 9 септември правителството реши да приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, който предвиждаше отмяна на актовете и налагане на глоби само с фишове. Малко повече от месец по-късно обаче решението беше отменено "поради необходимост от допълнително съгласуване със заинтересованите страни".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама