Големите кавички на седмицата (9 - 13 ноември)

09:00, 14 ное 20 / Големите кавички 25 3337 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (2 - 6 ноември)

„Америка въздъхва, светът си отдъхва. Никога от историята на САЩ, поне след Втората световна война, американците не са се радвали толкова на провала на един човек.“ Това коментира бившият външен министър Соломон Паси за избора на Джо Байдън за президент на САЩ.

Тръмп имаше и позитивна политика, смята Паси. "В Близкия изток, той успя да постигне мир между Израел, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Судан. Това е колосален напредък, за който демократическото управление на Обама не можеше да и да мисли. Той ще прати жена на Луната, възстановява американското присъствие в Космоса, цялата политика с 5G и рисковете, които идват от Китай са добро наследство на Байдън, демократите нямаха смелостта да подхванат тази политика", посочи Паси.

Но Америка беше разделена с Тръмп,а Байдън е обединител – вежлив, предсказуем човек, което за политиката е добре, добави той.

„През пролетта заявихме, че ще се стигне до момент, в който системата няма да може да поема пациенти. В момента в здравеопазването няма хаос, а високо напрежение. Има отделни лични трагедии – искаш да се лекуваш, но не можеш. Това се случваше и в други държави, много по-развити от нас". Така председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира ситуацията, в която здравнат ни система се намира насред пандемията.

За мен системата се справя, но обществото се провали. То трябваше да разбере, че ние няма да можем да помогнем на всеки, който има нужда да влезе в болница...Със сила, полиция и рестрикции е трудно да приложиш нещо. Виждаме как хората се събират. Някои от тях неглижират всичко. Барикадите няма да решат проблемите ни”, добави той.

„Три десетилетия след началото на прехода корупцията замени идеологията, а законът все повече се отдалечава от морала...България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси, а общ дом на всички българи... Лозунгът „Мутри, вън“ вещае края на узурпаторите на прехода“. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към българите по повод годишнината от началото на демократичните промени у нас.

За мен, като демократ по душа, най-голямото постижение на 10 ноември е свободата на избор! Днес всеки е свободен да избира, да е критичен към властта. Това е ценност, която трябва да отстояваме всички. Бъдете свободни, но и отговорни!“. Думи на премиера Бойко Борисов по повод годишнината от началото на демократичните промени у нас.

„Единствената нормална перспектива за Западните Балкани, е членство в ЕС. Северна Македония не може да чака някой да ни натисне. България е суверенна държава. Мисля, че от македонската делегация разбраха, че България не се шегува. Това коментира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с решението на България да не подкрепи югозападната ни съседка по пътя към Брюксел, докато не даде гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия.

"COVID-19 се лекува, както се лекува счупен крак - седиш в гипс и чакаш да ти мине, много просто. Такъв човек трябва да си стои вкъщи, на максимално щадящ режим - да си сложи пижамката, да си легне в леглото, да е в състояние на максимален покой", заяви началникът на Инфекциозната клиника, в която се лекуват болни от коронавирус - доц. Атанас Мангъров.

"Здравите да се връщат на работа! 16-17 дена лечение и ако го удариш още един път с карантината, още един път му забраниш да излиза, на него ще му стане месец и нещо. И като не може да излезе да диша въздух, да си върши работата, тогава ще загубим хората. Много е деликатно и много разчитам на докторите. Човек по човек, който е здрав, да работи. Работата носи свобода! Работата носи удоволствие! Работата носи живот! Взима заплатата, храни семейството, не се плаши“, думи на премиера Бойко Борисов в разговор със здравния министър проф. Костадин Ангелов и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов за противоепидемичните мерки в страната.

"Вижте. Няма смисъл да коментираме безумието на цялото нещо. На поредното возене. На естеството на разговора. Алеко Константинов сигурно не е вярвал, че героя му ще стигне толкова далеч. Е стигна. Просто ако сме нормален народ ще сложим край. И не ми казвайте, че нямало кой после. И кокер шпаньол става.Така депутът от БСП Явор Божанков коментира последната публична изява на Борисов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама