В протестите се смесиха морална нетърпимост и тъмни интереси, смята проф. Кьосев

10:40, 13 ное 20 25 1343 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Протестите се събуждат от морална нетърпимост. Намесват се и тъмни интереси и започват да манипулират протестите. И се получава абсурдната българска смес между морална реакция и конспиративни теории. Това каза пред БНР проф. Александър Кьосев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Всеки, който иска да запази чист своя морален импулс, се отвращава от нея, а когато се отврати, той си тръгва и тогава протестът бива оставен само на тези, които имат интереси, без да имат морални импулси. Наблюдаваме как това се случва, как технолози, които знаят как се управляват тълпи, го правят отвън. И трябва да се научим да се преборим с него. Трябва да опазим онова, което ни обединява – моралната нетърпимост, срещу онова, което ни разединява – интересите. Интересите са легитимни, въпросът е да не са тъмни“, коментира Кьосев.

125-и ден на антиправителствени протести: Промяна, а не подмяна

Според него в проблема със справедливостта, който изглежда практически, има измерения отвъд практическите, свързани с фантазията на хората. По думите му не бива да търсим образци и лидери, а да ги намерим в себе си и в собствената си енергия.

"Хората не могат да намерят лек за своето отчаяние и безнадеждност извън себе си, това е прастара нравствена техника", допълни преподавателят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама