Коронавирусът в България: Преговаряме за покупка на седма ваксина срещу Covid-19

18:30, 13 ное 20 25 3220 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Правителството е взело решение да преговаря с компанията Johnson за закупуване на ваксини срещу COVID-19. По този начин страната ни ще участва в преговорите за всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу коронавируса. 

Коронавирусът в България: Ваксините ще са безплатни

Премиерът Бойко Борисов е подчертал, че България участва във всички видове разработки като инвеститор, както абсолютно всички други европейски държави членки на ЕС – дисциплинирано, изпълнявайки указанията на ЕК. „За да имаме готовност по най-бързия начин, яви ли се ваксини да можем да я придобием, да я приложим. Затова днес реагираме светкавично“, коментира Борисов,цитиран от правтелствената пресслужба.

По думите му сумите, които се отделят за целта са изключително високи, не само за България, но и за всички държави членки, но най-важното е страната ни да има готовност за бърза реакция. 

Голям брой ваксини на огромна цена

Здравният министър Костадин Ангелов изтъкна, че към настоящия  момент има 7 ваксини в напреднала фаза на разработка, като от тях всяка страна има квота за определени количества дози. За България определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева. „Страната ще има изключително голям брой ваксини – 12-13 милиона ваксини“, посочи министър Ангелов. 

„Нямаме друг полезен ход освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС“, заяви от своя страна председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също изрази опасение, че страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев изтъкна, че на този етап ваксината изглежда единствения изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини – както антигенни, така и „живи“ ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора.

Готова е първата COVID болница

От днес първата COVID болница у нас ще приема пациенти. Това стана ясно при посещение на премиера Бойко Борисов в Пловдив. Той се срещна с кмета на града Здравко  Димитров, който го увери, че лечебното заведение е подготвено да приема заразени с коронавирус.

Преобразуването на „Свети Мина” в COVID болница започна още миналата седмица. Към момента болницата е снабдена с 90 легла с възможност за добавяне на още 50, което ще стане поетапно.

Димитров бе приет с COVID-19 в пловдивската УМБАЛ "Пълмед" на 1 ноември, като преди това се е лекувал в домашни условия, но се влошил. Въпреки че не е ясен неговия COVID статус към днешна дата пловдивския кмет излезе да посрещне Борисов, спавайки социална дистанция и с маска. 

„Няма да го глезите, докторе. Пробвайте го за антитела, да идва още днес. Тежко е 9-10-11 ден, дотогава беше леко. Действайте, не ги психясвайте, пускайте ги да си отиват", обърна се премиерът към лекуващия лекар на кмета.

Данните от последното денонощие. 3414 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 8885 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. В момента в страната са регистрирани 61 168 активни случая на заразени с COVID-19. Висок остава броят на хоспитализираните болни – 4768, като 284 са в интензивни отделения.

72 болни са загубили живота си. 873 души са се излекували за последните 24 часа.

Най-много са новозаразените в София – 996, Пловдив – 414, Стара Загора – 180 и Благоевград - 179. От началото на пандемията най-много са заразените във възрастовата група 40-49 години – 18943.

Над 140 доброволци са изявили желание да помагат в борбата срещу вируса. 18 са болниците, които са заявили пред Лекарския съюз, че имат нужда от доброволци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама