Вълна от оставки в „Александровска“

17:01, 12 ное 20 25 3421 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Вълна от оставки в „Александровска“ болница след преместването на Клиниката по нефрология и трансплантация. Началникът на клиниката проф. Емил Паскалев и целият му екип, включително санитарите и медицинските сестри, са подали колективна оставка.

Недоволство заради преместването на клиника в "Александровска"

Преместването на клиниката преди дни породи напрежение сред пациенти и пациентски организации. В медиите се появиха твърдения, че клиниката се превръща в ковид отделение, което ще остави пациенти без наблюдение и лечение. От Българския пациентски форум се обявиха против преместването и дори се заканиха с протести. От ръководството на "Александровска" отрекоха след преструктурирането пациенти да останат без лечение. Срещнаха се и с представители на трансплантирани, за да им разяснят ситуацията. 

Директорът на болницата проф. Борис Богов определи оставката на Паскалев като „абдикация от пациентите“. „Това е нарочно подаване на оставка. Недоумявам защо това се случва - безотговорни личности и то лекари да си подават оставка. Няма никакъв мотив за подаването на оставка“, коментира той пред БНР. Богов заяви, че е създадена организация за контролните прегледи на пациентите и нито един няма да бъде върнат.

Въпреки оставките, преместването на клиниката и разкриването на COVID отделение на нейно място не се отлага. От ръководството на болницата се аргументират с това, че клиниката няма как да остане на втория етаж на болничния блок, в който се лекуват заразени с коронавирус, защото това ще постави на риск трансплантираните пациенти. Заради заповедта на здравния министър за разкриване на легла в „Александровска“ вече са преместени и съседните клиники.

Директорът на болницата още не е подписал оставките, като възнамерява да се възползва от 7-дневния срок за това, който има по закон. Напускането на началника на клиниката трябва да стане с 3-месечно предизвестие, а за останалите от екипа с 1-месечно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама