COVID-19 по света: Над 1 млн. заразени от началото на ноември в САЩ

18:57, 11 ное 20 25 2540 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 1 милион случая на коронавирус са регистрирани в Съединените щати само от началото на ноември. Там вече е нещо обичайно отчитането на над 100 хиляди случая на ден.

В Европа Испания е с над 17 хиляди новозаболели и 400 починали за денонощието. Това е най-големият брой жертви на вируса за ден от началото на втората вълна. 

Часове след като от компанията "Pfizer" обявиха, че са постигнали почти 90% успех в третата фаза от клиничните изпитания на ваксината, която разработват, министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила увери испанците, че ваксината ще бъде безплатна за тях.

Ваксината ще се разпространява чрез Националната здравна система и ако всичко върви по план, до май следващата година по-голямата част от испанците от рисковите категории вече ще бъдат ваксинирани, смята Ила, цитиран от БНР.

Във Франция новите случаи са дори повече - над 22 хиляди въпреки въведената национална карантина. Те са с 2000 повече от предишния ден, съобщи bTV.

На този фон Китай, откъдето тръгна вирусът, продължава да е в най-долните нива на статистиката - там има само 17 нови болни за денонощието. А за първи случаи на заразен с COVID-19 съобщиха и от малката тихоокеанска островна държава Вануату.

Унгария пък удължава извънредното положение с 90 дни. Мерките, които трябва да влязат днес, включват удължаване на съществуващия полицейски час, забрана за събиране, затваряне на ресторанти и културни заведения.

Гърция затвори границите си за туристи от тази нощ. През границата се пропускат само гръцки граждани чужденци, които пребивават законно в страната, собственици на имоти, както и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди. За целта трябва да имат доказателствен документ, както и удостоверение за придвижване вътре в страната, или при влизане в Гърция - да пуснат SMS за къде са тръгнали и по каква причина.

Причина за налагането на тази мярка, която вече е в сила, е големият брой на заболели от коронавирус в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна.

Надпревара за ваксина

Дни след като от компанията "Pfizer" обявиха, че са постигнали почти 90% успех в третата фаза от клиничните изпитания на ваксина срещу коронавирус, Русия обяви, че ефикасността на тяхната ваксина „Спутник V” е 92%.

COVID ваксината на Pfizer и BioNTech с над 90% ефективност

„В хода на изследванията беше извършена оценка на ефективността върху 16 000 доброволци 21 дни след получаване на първа доза от ваксината или плацебо. В статистическия анализ са включени 20 потвърдени случая на заболяване. По разпределянето им в групата на плацебо и на ваксина беше определено, че ефективността на „Спутник V” е 92 процента”, пише в съобщението.

Наблюденията на 10 000 ваксинирани сред допълнителните доброволци извън клиничните изпитвания потвърждават ефективността на „Спутник V” над 90%.

Удостоверение за връщане у нас с автомобил в Гърция

Bългарските граждани, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, ще трябва да получат удостоверение от посолството ни в Атина или от генералното ни консулство в Солун, ако искат да се завърнат в България с лек автомобил, преминавайки през различни области. Това е свързано с ограниченията, предприети от гръцката страна в борбата с разпространението на коронавирусната инфекция, съобщи МВнР.

За български граждани, желаещи да напуснат страната със самолет, не е необходимо удостоверение. В този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и закупен билет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама