Вечната борба между доброто и злото оживя на стена в столицата

17:20, 10 ное 20 / София 25 2094 Шрифт:
Василена Йорданова

София може да се похвали с нова художествена придобивка. На метри от т.нар. Триъгълник на властта и сред сиви административни сгради „изгря“ уникален стенопис, изобразяващ св. Георги и ламята, и вечната битка между доброто и злото. За всички любопитни - точната локация е ул. „Триадица“ №6, точно до Министерството на енергетиката.

Творбата изобразява св. Георги в гръб, с наведена глава и леко превито тяло, държащ в ръката си копие - готов да се изправи пред извисяващия се огромен червен змей.

Автор на тази стрийт арт икона е добре познатият ни артист Божидар Симеонов (BOZKO), който от години преобразява сивия градски пейзаж като вдъхва нов живот на старите сгради от социализма. Ако живеете в София, няма как да не сте се натъквали на негови творби или на „колегите му“ от Urban Creatures.

Борбата между доброто и злото

Това е голямата борба. Тя обаче никога не може да бъде изведена докрай. Затова св. Георги е старецТази битка няма край. Дори не съм сигурен, че ако доброто победи някога, това ще е добро. Няма краен резултат в съществуването“, коментира авторът пред БНР.

Иконографската стилистика е позната техника в рисунките на BOZKO и тази не прави изключение. Самият той обяснява, че е завършил стенопис и е учил иконопис.

Защо точно тук и сега

Божидар Симеонов нарича локацията „претенциозна“, тъй като от Urban Creatures се борят с нея три години и преодоляват доста пречки, докато реализират проекта.

Той споделя впечатленията си, че последната година е турбулентна и изпълнена с много трусове и стрес на различни нива. „Нито искам да разведря живота на някой, нито да го вмрачня. Правя нещо, което е резултат на палитра от усещания в самия мен“, добавя артистът.

Добавената реалност

Освен с интересна локация и огромни мащаби този проект се отличава и с още нещо - добавена реалност. Тя ще даде възможност на хората да чуят музиката, която авторът и екипа му са чували докато са мислели за стенописа, разкри Ясен Гешев от Urban Creatures пред БГНЕС.

Пътят напред

През изминалите години Urban Creatures преобразиха не само софийския пейзаж, но и градското изкуство у нас. 10 години след създаването на проекта Гешев споделя, че обмислят да прекратят дейността си в града, заради множеството спънки, които създават отговорните институции преди реализацията на идеите им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама