Американка стана първата жена, изкачила Ел Капитан

15:50, 10 ное 20 / Спорт 25 1963 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Скалната алпинистка Емили Харингтън стана първата жена и едва четвъртият човек, който успя да изкачи маршрута „Голдън Гейт“ на 915-метровата гранитна стена Ел Капитан в Националния парк "Йосемити" в рамките на един ден.

Подвигът се случва една година, след като Харингтън е приета в болница с наранявания при падане при опит да покори 915-метровата стена, пише CBS News, цитирани от bTV.

Докато повечето жители на САЩ бяха фокусирани върху президентските избори, 34-годишната алпинистка е започнала да изкачва маршрута. Тя е достигнала най-горната точка на скалното образувание след 21 часа, 13 минути и 51 секунди.

По-късно Харингтън публикува съобщение и снимки в Инстаграм профила си, за да отбележи великолепното постижение.

"Никога не съм вярвала, че всъщност мога да изкача свободно Ел Капитан в рамките на един ден. Това не ми изглеждаше реалистична цел", пише тя.

"Невъзможните мечти ни предизвикват да се издигнем над това кои сме в момента и да видим дали можем да станем по-добри версии на себе си", допълва Харингтън.

Само трима души досега - всичките мъже - са успели да завършат успешно свободното изкачване на този маршрут за един ден. Свободните катерачи използват въжета, които да ги хванат, ако паднат, но не и да им помогнат да се изкачват нагоре.

Ел Капитан е едно от най-известните места за катерене в света. От десетилетия насам скалното образувание в Националния парк "Йосемити" е същински полигон за трениране на най-добрите алпинисти, като мнозина го смятат за родното място на модерното скално катерене. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама