А1 подкрепя ВМА в борбата срещу COVID-19 с над 3300 бързи теста за антитела

13:10, 10 ное 20 25 1528 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

А1 продължава дарителската си кампания, с която подкрепя обществото в борбата с продължаващата пандемия от COVID-19. След като през изминалата седмица компанията подкрепи финансово УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“ и УМБАЛ „Св. Анна“ за набирането на доброволци – лекари, медици и санитари, които да работят в COVID отделенията на болниците, телекомът обяви, че дарява над 3300 теста за антитела на Военномедицинска академия (ВМА).

A1 дарява средства за доброволци в COVID отделенията на три ключови болници

„От началото на пандемията в България се разгърна безпрецедентна дарителска кампания. Много компании и граждани се включиха в подкрепа на екипите в момент на тежки изпитания. Затова използвам всеки удобен момент, за да изкажа нашата признателност към всички, които го направиха. Защото за дарителството трябва да се говори, за да бъдат стимулирани добрите примери. Благодаря на А1 - лично на г-н Димитров, както и на целия екип на компанията.“ - заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

„Ние подкрепяме здравната система у нас и ще продължаваме да го правим - както финансово, така и материално, в тази безпрецедентна за всички обстановка. В момента обществото, правителството и бизнесът имат обща цел – да се справим заедно със ситуацията. Всяка помощ е от значение и се надявам, че нашият пример ще бъде последван от останалите компании в страната.“ – обясни Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България.

Тестовете, които А1 ще закупи за болницата, са от типа бързи касетъчни тестове за антитела (IgM + IgG), които служат за диагностика на състоянието на пациенти в различни фази на инфекцията. Типовете антитела, които създава имунната система на всеки човек по време на инфекция, са важен индикатор за развитието на болестта.

Изборът на този тип тестове за дарението е съгласуван с ръководството на ВМА, а закупените тестове са необходими на болницата, за да продължи нормалният процес на диагностика. Те се отличават с висока точност и са с подобрена технология, в сравнение с т.нар. „бързи тестове“, които предизвикваха дебати през пролетта.

Дарителската кампания на А1 в борбата срещу COVID-19 стартира броени часове след обявяването на извънредното положение в България през март тази година. Компанията подпомогна четири лечебни заведения с безвъзмездно дарение на пет дихателни апарата на УМБАЛ „Александровска“ и още три апарата на болници в Монтана, Добрич и Силистра. През цялото време от тогава досега от телекома препоръчват на своите клиенти да използват дигиталните канали за обслужване, като по този начин ограничат рисковете за заразяване с COVID-19. С последното си дарение от А1 демонстрират продължаващия си ангажимент към борбата с опасния коронавирус и подкрепата на здравната система в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама