Коронавирусът в България: Доц. Мангъров влиза в битката с COVID-19

17:40, 10 ное 20 25 6559 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

От четвъртък - 12 ноември, ще влязат нови мерки за борба с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно от думите на зддравния министър проф. Костадин Ангелов, който провери организацията на работата в Инфекциозна болница. 

Училищата. От четвъртък всички училища, които са достигнали 20% заболяемост на учениците със симптоми на Covid-19, ще преминат към обучение в електронна среда. Това важи за всички етапи на образование – предучилищно, начално образование или гимназиално. До момента обаче няма постигнат консенсус дали в петък в класните стаи трябва да се завърнат гимназистите, в чиито училища няма 20% болни. Все още няма решение и за провеждането на скрининг изследване на всички учители. Висшите училища ще продължат да обучават студентите дистанционно, изключение правят специалностите, където това е практически невъзможно – Медицински университет.

Зелените коридори. Обсъжда се към „зелените коридори“ за възрастните хора ще бъдат включени и пациентите с хронични заболявания, както и дали тези часови пояси да бъдат сутрин или следобед.

Нощните заведения остават затворени в цялата страна до края на месеца. Предвижда се единен вечерен час за работа на заведенията – като за момента се обсъжда това да бъде 23.00 – 23.30 часа.

Деца ще могат да посещават големи търговски обекти само с придружител.

Доц. Атанас Мангъров се включва на първа линия в борбата срещу COVID-19, обяви министърът на здравеопазването. По думите му е много важно всеки лекар да бъде включен в борбата срещу коронавируса. "Единственото ми изискване е да спазва противоепидемичните мерки", допълни той във връзка с позицията на доц. Мангъров относно мерките и допълни, че лично го е помолил да се включи. Доцентът вече е началник на ковид клиниката в Инфекциозна болница. Пред bTV доцент Мангъров заяви, че сам е поискал COVID отделението и обеща да спазва мерките.

До дни се очаква експертна оценка дали бързите антигенни тестове могат да станат алтернатива на PCR тестовете и дали резултатите от тях, придружени от симптоми да попадат в информационната система и да служат за основа за изолация. По думите на здравния министър около 40% от тествете в мобилните фургони пред големите болници са отрицателни.

Проф. Ангелов обясни още, че ако 14 дни след положителния резултат на PCR теста не са се появили нови симптоми, човек се смята за излекуван и системата автоматично го отчита като такъв. Дали се чувства добре или не - това е преценка на отделния човек. Ако си направи повторен PCR тест и той се окаже положителен, той ще бъде поставен под нови 14 дни карантина.

Данните за последното денонощие. За първи път от началото на пандемията страната ни отчита изключително висок брой смъртни случаи. За последното едно денонощие са починали 106 души с COVID-19.

Новите заразени са 3 816 при направени 8 826 PCR теста. Много висок е и броят на положителните проби - над 43%. Активните случаи са 51 922, от които 4 004 са хоспитализирани. 270 души са в интензивни отделения в тежко състояние. Най-голям брой новозаразени са регистрирани в столицата – 1 403, следват Пловдив с 392 и Варна с 220.

Излекуваните от COVID-19 също са много - 875 пациенти за 24 часа.

Коронавирусът у нас: Дарителска кампания за децата на медици и учители, починали от COVID-19

Лекарства. Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов заяви, че в аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир”. "Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве”, обясни министърът.

Относно сигналите за недостиг на нискомолекулярни хепарини той уточни, че са направени проверки. "Не мога да твърдя със сигурност, но вероятно се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези медикаменти минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини", каза още Ангелов в ефира на Нова телевизия. 

Спешна помощ. Натискът върху здравната система е изключително голям. Особено в София. В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие. 40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение”, подчерта министърът.

Медицинската сестра да е защитена професия

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи медицинската сестра да стане защитена професия. „Правителството на Борисов изпусна кризата. Сега гаси пожара с мерки на парче, но проблемите искат дългосрочно, държавническо решение. Един от най-важните въпроси е този с кадрите в здравеопазването“, написа Нинова във Facebook.

37% от българите не искат да си поставят бъдеща ваксина срещу COVID-19

Разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, защото в момента данните са доста песимистични. Това заяви доц. Михаил Околийски - представляващ СЗО в България, преди bTV.

Изследване на СЗО относно нагласите и поведението на българите по време на корона кризата, показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина, обясни още той. По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения. В България ваксинирането е традиционно ниско, припомни доц. Околийски. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама