Хашим Тачи не се признава за виновен

18:05, 09 ное 20 / Свят 25 2140 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Бившият президент на Косово Хашим Тачи не се призна за виновен по обвинения във военни престъпления през войната срещу Сърбия през 90-те години, когато се яви за първи път в специалния международен съд в Хага.

Едновремешният партизански герой за освобождение подаде оставка като президент в четвъртък и отлетя за Холандия, където беше настанен в центъра за задържане на Трибунала на косовските специализирани камари. 52-годишният Тачи е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително убийства и изтезания по време на предполагаема кампания от състоящата се от етнически албанци Армия за освобождение на Косово (АОК) срещу цивилни, които тя смята за свои врагове.

"Обвинителният акт е напълно без основание и аз пледирам за невинност по всички обвинения", каза Тачи пред съда, ставайки на крака, след като съдията го попита дали иска да се признае за виновен или не. "Разбрах ги, чух ги днес, прочетох ги и не съм съгласен с нито един от тях", каза той за обвиненията срещу него. Адвокатът му Дейвид Хупър се оплака от отношението към Тачи, като заяви, че е "позорно", че е държан с белезници пред съда, и каза, че възнамерява да поиска условното му освобождаване, пише БГНЕС.

Трибуналът в Хага обвини президента на Косово в престъпления срещу човечеството

Известен с бойното си прозвище „Змията”, Тачи беше политическият ръководител на бунтовническата АОК, която се бори със сръбските сили за независимостта на южната провинция в ожесточен конфликт, отнел повече от 13 000 живота. След като свали оръжия след войната, Тачи се присъедини към политиката, което накара тогавашния вицепрезидент на САЩ Джо Байдън веднъж да го приветства като "косовския Джордж Вашингтон".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама